TipsTuin

Tuinontwerp maken: waar moet je aan denken?

Tuinontwerp maken

Eindelijk beschik je binnenkort over een eigen tuin. Al vanaf jongs af aan leek het je heerlijk om later over een huis met tuin te beschikken. Nu die droom eindelijk uitkomt, kan je niet wachten om de handen uit de mouwen te steken en deze geheel naar eigen wens samen te stellen. Hierbij is het belangrijk dat je een tuinontwerp maakt. Sommige mensen laten dit aan de professionals over en anderen nemen het heft graag in eigen handen. Als je zelf besluit een tuintonwerp te maken, is het uiteraard wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten.

Bij het maken van een tuinontwerp combineer je jouw tuinwensen met de mogelijkheden die je hebt. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar is het alleszins niet. Door met creatieve oplossingen en ideeën te komen, zorg jij ervoor dat de tuin jouw persoonlijkheid weergeeft. Maar waar moet je dan aan denken?

Doe inspiratie op

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om inspiratie op te doen. Zeker als je nog nooit een tuin in je bezit hebt gehad, kan het verstandig zijn om eerst alle mogelijkheden te bekijken. Weet je bijvoorbeeld al welke merken tuinverlichting er zijn? Tuinverlichting is allesbepalend voor de uitstraling en praktische kant van je tuin, maar hoe weet je dan of die solar wandlamp buiten geschikt is? Solar is natuurlijk een bekende naam als het gaat om tuinverlichting. Maar ga je enkel af op die bekende naam of moet je met andere eigenschappen rekening houden? Wij adviseren om eerst meer inspiratie op te doen en de verschillende mogelijkheden te bekijken. Zo weet je precies of de producten van Solar wel bij jou passen en welke andere tuinmeubels en accessoires geschikt zijn.

Er zijn tegenwoordig ook een flink aantal apps zoals Pinterest waarop je eenvoudig een moodboard kunt maken. Hierbij zoek je naar plaatjes van andere tuinen, meubels of accessoires en plaats je deze op jouw ‘bord’. Zo krijg je een duidelijk overzicht van jouw persoonlijke wensen en stijl. Hierdoor is het vinden van de juiste spullen straks een stuk eenvoudiger.

Zet nu alles op een rijtje

Vervolgens ga je alle wensen voor jezelf op een rijtje zetten. Betrek hierin ook de dingen die je storen aan andermans tuinen en wat je bij jezelf liever anders zou zien. Denk tevens ook aan de praktische kant van het ontwerp. Met hoeveel beschikbare ruimte kan je werken? Wat is de ligging van de tuin? Waar zitten de stopcontacten? Zijn er nog andere omgevingsfactoren waar je rekening mee moet houden? Als dit allemaal duidelijk is, beschik je alvast over een goede leidraad voor het uiteindelijke ontwerp.Zet nu alles op een rijtje

Neem de tijd

Vaak proberen mensen overhaast een tuinontwerp te schetsen en houden ze te weinig rekening met alle externe factoren. Ook al heb je misschien dat ultieme plaatje in je hoofd, het moet wel haalbaar zijn om deze te realiseren. Neem daarom gerust je tijd. Het maken van een tuinontwerp wordt ook wel eens vergeleken met een puzzel. Je moet voor ieder puzzelstukje je tijd nemen. De grootte beoordelen, de functie en dan pas kan je de puzzel helemaal in elkaar leggen. Zo werkt het ook bij het maken van een tuin!

Let op de tuinverlichting

Ben je al goed op weg met jouw tuinontwerp? Vergeet dan vooral de tuinverlichting niet. Vaak wordt dit niet meegenomen in het ontwerp. Met als gevolg dat bepaalde elementen van de tuin de stopcontacten overschaduwen of het niet mogelijk maken om verlichting aan te sluiten. Vergeet niet dat je met solar buitenverlichting de kers op de taart in handen hebt. Verspil deze troef niet, maar neem het op in je ontwerp. Dat scheelt je straks een hoop stress.

Geef een reactie