KeukenTipsWonen

3 tips voor het besparen van energie in de keuken

3 tips voor het besparen van energie in de keuken

Duurzaam leven, het lijkt bijna wel het sleutelwoord van 2019 te worden. De overheid is druk bezig om alle Nederlanders met de neuzen dezelfde richting op te laten draaien. Het milieu heeft harde klappen te verduren gekregen de afgelopen jaren. Mede dankzij onze consumptiemaatschappij en het idee dat het ‘altijd beter kan’, zijn grondstoffen uitgeput en hebben we te maken met de gevolgen van een verstoord milieu. Gelukkig zijn we hier anno 2019 wél van op de hoogte en proberen we wel degelijk verschil te maken. In vrijwel iedere woning valt wel wat winst te halen op het besparen van energie (en zo ook het milieu), maar waar begin je? Wij adviseren om in de ruimtes met de grootste energieslurpers te beginnen. In dit artikel vertellen we hoe jij alvast een goed begin maakt in de keuken!

1.         Investeer in energiezuinige apparaten

In de keuken vind je vaak verschillende elektronische apparaten die het koken net een stukje gemakkelijker maken. Helaas zijn deze apparaten tegelijkertijd ook enorme energieverbruikers. Gelukkig kan je dit probleem oplossen door voor energiezuinige apparatuur te kiezen. Wacht daarnaast ook niet te lang met het vervangen van de apparatuur. Zo heeft vrijwel iedereen wel één of misschien zelfs wel meerdere ovens in de keuken staan en wachten ze totdat deze stukgaan, alvorens ze een nieuwe aanschaffen. De ovens van 5 jaar geleden zijn echter minder goed ontwikkeld dan de ovens die op dit moment geproduceerd worden. Daarom kan het geen kwaad om deze tijdig te vervangen. Zo geniet je niet alleen van de meest geavanceerde apparatuur, maar ook van een besparing op de energiekosten.energiezuige oven

Laat je in de winkel informeren over de meest energiezuinige apparaten en maak op basis van die informatie en je eigen kennis met betrekking tot het energielabel een keuze. Dan is de eerste stap naar een duurzame keuken al gemaakt!

2.         Bespaar op het gebruik van de vaatwasser

De vaatwasser speelt een centrale rol in het dagelijkse leven van veel mensen. De tijd dat je alles netjes met de hand schoon moest maken is nu gelukkig voorbij. Een fijne oplossing voor drukke gezinnen. Toch beschikt dit apparaat natuurlijk ook wel over enkele nadelen. Vooral het energieverbruik is vaak niet wenselijk. Gelukkig kan je zelf veel doen om hierop te besparen. Niet alleen door een energiezuinige vaatwasser aan te schaffen, maar ook door met je eigen verbruik om te gaan. Zet de vaatwasser bijvoorbeeld enkel aan als die volledig vol is. Maak tevens indien mogelijk gebruik van de daluren, zo kan je veel geld besparen op je energierekening. Daarnaast is het verstandig om de vaatwasser zo goed mogelijk te onderhouden. Zo weet je zeker dat deze efficiënt met de energie omgaat.

besparen vaatwasser

3.         Slim koken

Ook tijdens het koken kan je veel doen om milieubewuster te werk te gaan. Wanneer je op gas kookt, kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er minder gas verloren gaat door eerst water in een waterkoker te koken en deze vervolgens pas op het vuur te zetten. Zo verbruik je minder gas en elektriciteit is doorgaans een stuk goedkoper. Maak je een ovengerecht? Zet dan de oven eerder uit dan de aangegeven baktijd. De oven blijft toch nog wel een tijdje warm om je gerecht verder te garen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om milieubewuster en energiezuiniger te werk te gaan. Door inzicht te krijgen in je verbruik en jezelf een aantal handigheidjes aan te leren, draag jij je steentje bij aan een schoner Nederland!

Geef een reactie