InterieurTipsWonen

Thuis werken: hoe richt ik mijn werkplaats juist in?

Thuis werken: hoe richt ik mijn werkplaats juist in?

Thuiswerken, gezellig aan de tafel met een bakje koffie? Natuurlijk zijn die momenten er weleens, maar hele dagen aan de keukentafel zijn niet bevorderlijk voor de prestaties. Werk is werk en is geen gezellig koffie-uurtje, dus ook als er thuis gewerkt wordt mag er best een plek zijn die de werkhouding stimuleert. Daarbij is het ook niet goed voor het lichaam als men uren op de keukenstoel zit met een laptop voor de neus.

Het nieuwe werken

Onder de noemer ‘het nieuwe werken’ is het voor steeds meer mensen mogelijk om lekker vanuit huis te werken. Zeker met de moderne technieken kan dit ook heel goed. Vaak worden werknemers uitgerust met een laptop en een telefoon van de zaak en soms is het ook mogelijk om vanuit huis in bepaalde systemen in te loggen. Klinkt helemaal ideaal, mits er in huis ook een fijne plek is om te werken.

Het nieuwe werken

Daglicht is prettig

Allereerst is een plek met daglicht altijd prettig. Daglicht stimuleert nu eenmaal een aantal processen in ons lichaam waardoor we ons prettiger voelen. Daglicht is niet verplicht maar het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is hier wel een voorstander van. Zoek dus een plek met daglicht, eventueel aangevuld met een ondersteunende bureaulamp voor wat extra licht.

Arbodienst op locatie

Thuis is er geen arbodienst die controleert of de werkplek wel voldoet aan de strenge regels. Dus moet de thuiswerker zijn eigen arbodienst zijn. Het bureau en de bureaustoel moeten op elkaar worden afgestemd en het beeldscherm moet met de bovenrand op ooghoogte staan. Aan dit soort voorwaarden kan men eigenlijk alleen voldoen met kantoormeubelen. Werken aan de keukentafel zorgt sneller voor pijn in de nek en in de schouders omdat men te veel voorovergebogen zit. Met uiteindelijk als gevolg een barstende hoofdpijn.

Arbodienst op locatie

Een werkplek op maat

Thuis werken betekent ook investeren in een werkplek op maat om de beste prestaties te behalen. Een eigen kantoor met een bureau en een ergonomische bureaustoel is veel beter voor de productiviteit en de creativiteit. Er zou zelfs gekozen kunnen worden voor een los beeldscherm waar de laptop op aangesloten wordt omdat dit nu eenmaal prettiger werkt dan uren naar het scherm van de laptop staren.

Een bureaustoel afstemmen op het werkblad

Een bureaustoel kan afgesteld worden op de tafel en de leuningen moeten eigenlijk op dezelfde hoogte staan als het bureaublad. Als dit zo hoog is dat de voetjes van de vloer zijn, dan is een voetenbankje een prima oplossing. Beter dan dat de bloedtoevoer niet goed circuleert en hierdoor de benen alsmaar in de slaapstand worden gezet. De lokroep van het comfortabele bed in de slaapkamer wordt dan wel heel erg luid.

In beweging blijven

Sommige mensen vinden het prettig om het zitten af te wisselen met af en toe staan. Natuurlijk kan er even een loopje naar de keuken gemaakt worden voor een kopje koffie maar er kan ook gekozen worden voor een van de kantoor bureaus die in een soort van ‘sta-stand’ gezet kunnen worden. Deze gecombineerde sta-/zitwerkplekken van Vink Lisse zijn in dit geval een uitstekende oplossing.

Opgeruimd staat netjes en geeft rust in het hoofd

Zorg dat er voldoende opbergruimte is voor dossiers of andere zakelijke items. Archiefkasten, ladenblokken, hangmappenkasten of een andere opbergruimte zorgen niet alleen voor een opgeruimde omgeving maar het werkt ook een stuk prettiger. Daarbij is de kans kleiner dat een van de kinderen een klantdossier als kladpapier gebruikt voor het huiswerk als alles aan het eind van de dag netjes opgeborgen kan worden. Hele belangrijke papieren kunnen ook eventueel in een kantoorkluisje opgeborgen worden.

Opgeruimd staat netjes en geeft rust in het hoofd

Van een basisplek tot een gelijkwaardige werkplek

Bij Vink Lisse kan er gekozen worden voor een basisuitrusting voor de werkplek thuis tot aan hoogwaardig systeemmeubilair in een consistent ontwerp. Dit systeemmeubilair is uit te breiden maar ook aanpasbaar en combineerbaar. De kantoormeubels zijn aan te passen aan de individuele behoefte om een passende en productieve werkplek te creëren. Thuiswerken kan heel prettig zijn, maar het moet ook zeker heel comfortabel zijn. Als een werknemer die fijne bureaustoel van het kantoor mist tijdens het werk is het nieuwe werken niet zo effectief als wordt verondersteld. Met soms wat kleine aanpassingen kan dit probleem snel verholpen worden.

Een betere work-life balance

Met een eigen plekje dat voelt als een echt kantoor biedt het thuiswerken alleen maar voordelen. Geen stress meer door in de file staan en minder monotone werkweken. Minder sleur betekent ook meer mentale fitheid wat het werk alleen maar ten goede komt. Focus op het werk is uitstekend thuis te bereiken als de werkplek dit toelaat en met een ergonomische kantoorplek thuis gaat dat zeker lukken.

Geef een reactie