SlaapkamerVerbouwenWonen

Geef kleur aan je slaapkamer

kleurige slaapkamer

De gemiddelde mens slaapt meer dan een derde van zijn leven. Daarmee is de slaapkamer een van de belangrijkste ruimtes in je huis en is het dus de moeite waard om na te denken welke kleuren je gebruikt als je de slaapkamer gaat verven. BNDeStemWonen heeft een aantal zaken op een rij gezet waar je op kunt letten bij het kiezen van kleuren voor je slaapkamer.

De invloed van kleuren in de slaapkamer

Waarom zou je eigenlijk nadenken over de kleuren in je slaapkamer? Het is toch maar een kleurtje? Dit is een vaker gehoorde misvatting. Waar veel mensen niet bij stil staan, is dat kleur wel degelijk een invloed heeft op zowel de ruimte als de sfeer die het uitstraalt. Zo zorgen donkere kleuren dat een ruimte kleiner en donkerder lijkt, terwijl lichte kleuren een ruimte juist ruimer en lichter maken. Dit heeft onder andere te maken met de eigenschap van kleur dat het licht weerkaatst. Hoe lichter de kleur, hoe meer licht de ruimte in ‘gekaatst’ wordt. Daarnaast kan je met een kleur de slaapkamer persoonlijkheid en een eigenheid meegeven.

Elke kleur heeft zijn eigen kenmerken. Toch is er een globale onderverdeling te maken. Zo zijn groen, bruin en blauw rustgevende, evenwichtige kleuren. Ben je op zoek naar opgewekte, inspirerende kleuren, kies dan voor rood, oranje of turkoois. Verder staan blauw, groen en paars bekend als koele kleuren, terwijl je met oranje, rood, geel of roodbruin warmte creëert in je slaapkamer. Afhankelijk van de sfeer en uitstraling die je wilt, kun je hier rekening mee houden bij het kiezen van kleuren voor je slaapkamer.

Breng kleur in je slaapkamer

Een slaapkamer is bedoeld om tot rust te komen. Dit wil echter niet zeggen dat je altijd rustgevende tinten moet gebruiken om dit te bereiken. Onderstaand vind je een variatie aan kleurencombinaties die je slaapkamer de sfeer en uitstraling geven die jij zoekt.

Natuurlijke kleuren

Ecologisch denken komt ook steeds meer terug in slaapkamertrends. Het zijn kleuren die je in de natuur terug vindt en die eerlijkheid en puurheid weerspiegelen. Je kan hier vooral werken met warme aardetinten en frisse natuurtinten.

 • Kleuren: luchtblauw, zandkleur, grasgroen, terracotta, klei en andere natuurlijke kleuren.
 • Toepassing: begin met donkere kleuren onderaan de wand, vervolgens gebruik je naar mate je hoger komt steeds lichtere kleuren.

Sobere, simpele kleuren

Deze kleuren zijn uitermate geschikt om tot rust te komen en te ontspannen. Daarnaast zijn deze kleuren van alle tijden en (vrijwel) ongevoelig voor kleurtrends. Om de kamer een persoonlijke sfeer mee te geven, kun je gebruik maken van decoratie.

 • Kleuren: wit, pasteltinten paars, groen, geel en blauw.
 • Toepassing: geef elke wand dezelfde kleur. Het plafond kan je eventueel iets lichter verven

Rustgevende kleuren

Blauw is de hoofdkleur binnen de rustgevende kleuren. Blauw werkt rustgevend, verkoelt en creëert een ontspannen sfeer. Binnen het kleursegment kunt u kiezen voor een variatie aan blauwtinten. Met warmere blauwtinten gecombineerd met decoratie en warme verlichting creëer je een persoonlijke sfeer in de ruimte.

 • Kleuren: pastelblauw en andere zachte blauwtinten.
 • Toepassing: zorg voor aansluitende tinten als je kleuren gaat combineren voor een ontspannend effect. Door het plafond lichter te verven lijkt de slaapomgeving luchtiger.

Energierijke kleuren

Voor veel mensen is opstaan een zware klus. Ondersteuning door energierijke kleuren kan dus geen kwaad. Door warme, opvallende kleuren te gebruiken ben je meteen actiever zodra je opstaat. Een goed begin van de dag is het halve werk.

 • Kleuren: rood, oranje, geel en tussenliggende kleurtinten.
 • Toepassing: werken met een accentmuur kan zorgen dat de ruimte net wat meer opvalt.

Donkere kleuren

Met donkere kleuren creëer je een uitstraling van rijkdom en lust. Daarnaast zorgen donkere kleuren voor een intieme en knusse sfeer in de slaapkamer. Om te voorkomen dat de ruimte verkleind wordt door de donkere kleuren, kan je het plafond in een lichtere kleur verven.

 • Kleuren: onder andere chocolade bruin, warme grijstinten, robijn rood, vermiljoen.
 • Toepassing: zorg dat je elke wand dezelfde kleur geeft. Het plafond kan je een lichtere kleur geven voor een ruimtelijker gevoel.

De kleurenchecklist

Bij het kiezen van kleuren kan je rekening houden met de volgende punten:

 • Welke kleuren spreken je aan?
 • Wat voor uitstraling wil je de ruimte meegeven, levendig of juist rustig?
 • Wil je de ruimte koeler of warmer maken?
 • Wil je de ruimte groter of kleiner laten lijken?
 • Hoeveel daglicht is er in de slaapkamer?
 • Ligt de kamer op het noorden, oosten, zuiden of westen?

Tips

 • Als je wilt weten of een kleur in je interieur past, kan je dit testen door kleine accessoires te plaatsen. Leg bijvoorbeeld een kussen of beddengoed in de gewenste kleur neer en je ziet snel wat het effect is.
 • Kijk met kleurenstaaltjes in de slaapkamer zelf hoe de kleur uitkomt. Het effect van de kleur kan in kunstlicht anders zijn dan in natuurlijk licht.
 • Met een accentmuur creëer je sfeer in je ruimte terwijl het ruimtelijk gevoel behouden blijft.
 • Kies niet puur voor een kleur omdat deze in de mode is. Kies een kleur omdat hij je aanspreekt.
 • Een moodboard is een ideale manier om te kijken of de gekozen kleuren en materialen bij elkaar passen. Verzamel spullen zoals lapjes stof, staaltjes verf en tapijtmonsters en combineer deze op bijvoorbeeld een stuk karton of bord. Zo kun je op een veilige manier testen of het geheel bij elkaar past.

Geef een reactie