Tuin

Een trampoline in je tuin

trampoline

Nu de Olympische Spelen in volle gang zijn, komt ook het onderdeel ‘trampoline springen’ weer voorbij. En al zal je wat minder sierlijk door de lucht zweven dan de atleten op de Spelen, toch is een trampoline een leuke toevoeging op je tuin!

Zweef door de lucht

Een trampoline is een speeltoestel waar kinderen zich graag mee bezig houden. Elke keer weer de uitdaging om zo hoog mogelijk te springen of om die ene acrobatische beweging eindelijk te maken. Naast dat het leuk is om te doen, is het ook nog eens een gezonde bezigheid aangezien je in beweging bent. En als ouder zijnde is het stiekem best leuk om ook eens je kunsten te vertonen.

Veilig trampoline springen

Trampoline springen is leuk en goed voor de beweging, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat het ook veilig is. Zo staan ronde trampolines staan erom bekend dat ze veiliger zijn dan trampolines met een andere vorm. Dit heeft er mee te maken dat je door de ronde vorm gemakkelijker terug springt naar het midden en er dus minder snel vanaf springt. Ook zijn er praktische zaken waar je op kunt letten zoals de dikte van de beschermrand en het plaatsen van rubberen tegels rondom de trampoline.

Als je kleine kinderen hebt is het aan te raden om een veiligheidsnet te gebruiken, zowel voor boven als onder de trampoline. Door een veiligheidsnet boven de trampoline kunnen de kinderen niet meer van de trampoline afvallen. Met een net aan de onderzijde voorkom je dat kinderen, of spullen, onder de trampoline terecht komen.

Aandachtspunten bij het kopen van een trampoline

Trampolines zijn er in vele soorten, maten en vormen. Hierdoor heb je een ruime keuze en maakt het niet uit of je een grote of kleine tuin hebt. Enkele punten om op te letten bij de aanschaf van een trampoline:

  • Ruimte: over het algemeen zijn rechthoekige trampolines qua vorm gemakkelijker in je tuin te plaatsen.
  • Formaat: wil je dat je kinderen samen trampoline kunnen springen of een persoon tegelijk?
  • Dikte van het randkussen: de rand zorgt dat je val gedempt wordt. Een rand van twee centimeter is normaal voldoende bescherming, maar vier centimeter is natuurlijk beter.
  • Het aantal veren: hoe meer veren, hoe soepeler de trampoline is. Ook de lengte van de veren heeft effect op de soepelheid, langere veren resulteren in soepeler springen.
  • Veiligheid: heb je kleine kinderen? Dan is het aan te raden om een veiligheidsnet aan te schaffen. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.
  • Koop een beschermhoes voor je trampoline. Zo blijft hij niet alleen schoner, maar blijft hij ook langer in goede staat.
  • Budget: ga je voor een goedkope trampoline van de bouwmarkt of ga je voor een beproefd merk? Enkele bekende merken voor trampolines zijn Berg, Elfje en Game on Sport. Let er in ieder geval op dat de trampoline het TUV/ GS keurmerk heeft.

Je trampoline ingraven in de tuin

Je kan er ook voor kiezen om de trampoline deels in te graven. Hierdoor val je minder hard als je van de trampoline af valt. Ook valt de trampoline minder op in de tuin, een handige oplossing als je vindt dat de trampoline geen mooie toevoeging is op de tuin. Belangrijk als je de trampoline gaat ingraven is dat je zorgt dat deze 20 tot 30 centimeter boven het maaiveld uitsteekt. Hierdoor zorg je dat de lucht kan ontsnappen en voorkom je dat je sprongen gedempt worden.

En als je de ultieme ontspanning na het springen zoekt, overweeg dan een hangmatstandaard in je tuin te plaatsen. Hiermee kun je heerlijk relaxen en bijkomen na al dat springplezier op de trampoline. Dus spring een gat in de lucht met een trampoline en test je eigen kunsten!

Geef een reactie