TuinWonen

Het onderhoud van de tuin in de winter

tuin in de winter

De laatste jaren zijn de tuintrends veel veranderd. De inrichting van huis en tuin is tegenwoordig zodanig dat sfeervol wonen voorop staat. Bij de moderne tuinen wordt er over het algemeen voor gezorgd dat er niet constant in een tuin moet worden gewerkt. Na een dag van hard werken, wil men van de tuin genieten en er niet te veel in werken. Er worden daarom tegenwoordig veel tuinen aangelegd met veel tegels met daarop bloembakken. Ook worden er vijvers en borders aangelegd voor bloemen. Veel gras wordt tegenwoordig niet meer gebruikt. Toch moet iedere tuin winterklaar worden gemaakt. Over het algemeen hoeft er tijdens de wintermaanden in een tuin niet veel gedaan te worden.

Tips voor het onderhoud van de tuin in de winter

  • Er zijn onkruiden die ook tijdens de wintermaanden doorgroeien. Dat is zeker het geval als de temperatuur boven nul blijft. Denk hierbij grassen, kruiskruid, veldkers en vogelmuur. Maak dus regelmatig tijdens de wintermaanden een rondje in de tuin en verwijder het onkruid.
  • Er zijn ook veel planten die om een winterbescherming vragen. Bij een strenge vorst zijn er planten die schade oplopen of zelfs afsterven.
  • Gevoelige planten moeten zeker beschermd worden. Hierbij kun je denken aan de olijf, rozen, kuipplanten en sommige bamboesoorten. Zorg dat de planten op een beschutte plaats staan.
  • Kleine gevoelige planten kun je afdekken met een laag droog blad.
  • De planten die afsterven kun je beschermen door deze af te dekken met riet. Je moet ervoor zorgen dat het riet niet weg kan waaien.
  • Groenblijvende planten hebben in de wintermaanden ook licht en lucht nodig. Dergelijke planten moet je nooit helemaal inpakken. Er zijn speciale zakken die je over de plant kunt trekken.
  • Zodra de vorst verdwenen is, moet de winterbescherming weg worden gehaald. Doe je dat niet dan kan een plant verstikken.

Vijver

Heb je een vijver in de tuin dan is het belangrijk dat je een deel van de vijver vorstvrij houdt. Dat moet gebeuren in verband met de zuurstof voor de vissen.

Gladheid

Bij gladheid is het verstandig met strooizand te strooien en niet met strooizout. Strooizout is slecht voor de planten.

 

 

 

Geef een reactie