TipsWonen

Een openhaard creëert sfeer in huis

Een openhaard creëert sfeer in huis

In het koude seizoen geeft een openhaard in de woonkamer gezellige uren en comfort. Openhaarden zijn echter niet langer de laatste stand van de techniek. Maar welke haarden hebben een hoge mate van efficiëntie en vervuilen niet de gezondheid van de bewoners of de lucht in de kamer?

Mooie momenten bij de openhaard

Als de dagen langer worden en de eerste najaarsstormen het huis rondvegen, gaan veel bewoners op zoek naar een openhaard voor in de woonkamer. Bijna niets is fijner dan voor de openhaard zitten met je familie en ten volle te genieten van het knisperende haardvuur en de gezellige warmte. Hoe koud het buiten ook is, de wereld is hier binnen geweldig. De bijzonder romantische sfeer, die wordt verspreid door een eigen openhaard in de woonkamer, inspireert alle huisbewoners, jong en oud.

De open haard is een pronkstuk van het huis

Met een veelvoud aan aanbiedingen komt de handel tegemoet aan de grote vraag naar openhaarden, verwarmingshaarden en kachels. Welk model geschikt is voor individuele bouwers en huiseigenaren hangt volledig af van de persoonlijke smaak en voorkeur. De klassieke openhaard is daarbij echter vooral een show element in huis.

Schoorsteen en techniek

Veel testen geven aan dat openhaarden niet langer de laatste stand van de techniek zijn. Ze vervuilen de binnenlucht en gezondheid en hebben een zeer lage efficiëntiegraad. Om deze reden hebben moderne verwarmingshaarden glazen deuren voor de open haard. Dit maakt zowel de stralingswarmte als de warme lucht optimaal. Een schoorsteenveger Tilburg kan je meer informatie geven over soorten haarden.

Schoorsteen en techniek

Alternatieve haardkachels

De kachel is een goed alternatief voor de klassieke openhaard. Ook hier zijn er glazen deur. Dit maakt het gemakkelijk om het vlammenspel te zien. De verwarmingscapaciteit van kachels is met zes of acht kilowatt zeer hoog. Het wijst erop dat dit te veel is voor een normale woonruimte, vooral als het een energiezuinig huis is. De deskundigen leggen uit dat daarom moet worden overwogen of andere ruimtes ook met een luchtverdeelsysteem kunnen worden verwarmd. Huiseigenaren kunnen echter ook kiezen voor een kachel met minder vermogen, bijvoorbeeld een verbrandingskamer met 25 centimeter houtblokken.

Structurele maatregelen overwegen

Uiteraard moeten bij het gebruik van haarden ook bouwkundige maatregelen in acht worden genomen. Zowel kachels als haarden hebben een schoorsteen nodig. Deze schoorsteen moet “brandwerend, corrosiebestendig en duurzaam” zijn, legt schoorsteenveger Tilburg uit. Zo is bijvoorbeeld een keramische binnenbuis een goede en bijzonder duurzame oplossing. “Als een haard zich in een luchtdicht huis bevindt, zijn veiligheidsmaatregelen noodzakelijk”. Als ventilatiesystemen, krachtige afzuigkappen of wasdrogers in combinatie met een houtkachel in een luchtdicht huis worden gebruikt, kan het gebeuren dat de kachel niet voldoende verbrandingslucht krijgt toegevoerd. De gevolgen zijn meer dan fataal, omdat het dan kan voorkomen dat er giftige koolmonoxide in het gebied wordt gezogen. Een zogenaamde raamcontactschakelaar, die de nodige veiligheid biedt in een luchtdichte woning, kan helpen. Het is zeer belangrijk om je kachel regelmatig te laten controleren. Een schoorsteenveger helpt je graag verder.

Een schoorsteen is noodzakelijk

Als alternatief worden schoorstenen gebruikt, die de verbrandingslucht rechtstreeks naar de haard leiden. Op deze manier garandeert de toevoerlucht voor de haard dat deflagratie van de warmte in de kachel wordt voorkomen en dat de schoorsteen goed aanzuigt. Bovendien zit er een apparaat in de schoorsteenkap. Het zorgt ervoor dat de verse lucht gescheiden wordt van de rookgassen. Daarom is het bijzonder belangrijk dat de schoorsteenveger van meet af aan bij de planning en het onderhoud van een schoorsteen wordt betrokken.

Geef een reactie