Tips

Sous vide ribeye bereiden

Sous vide ribeye bereiden

Een sous vide ribeye maken is niet zo moeilijk als dat veel mensen denken. Het is echter wel een proces waarbij je alle stappen goed moet volgen. Daarnaast is de kerntemperatuur ribeye bijhouden onderdeel van het gerecht. Afhankelijk van de smaak en hardheid die jij wil bereiken heb je een aantal graden waar het op moet garen. Om hem echt goed sous vide te maken heb je een  zak nodig om hem in te doen. Zo behoud je alle smaken in het vlees waardoor hij nog lekkerder smaakt. De echte kok heeft hiervoor een sous vide pan. Bij een temperatuur tussen de 50 en 70 graden celsius smaakt hij het lekkerst. Echter is het perfecte stukje met een beetje rood goed te verhitten bij 48 graden celsius.

De historie van het perfecte stukje vlees

Sous vide is voor het eerst uitgevonden in 1799. Echter was het succes toen niet groot waardoor deze bereidingswijze langzaam weer verdween. Maar in 1960 keerde het weer terug van weggeweest. Ook toen sloeg het niet aan zoals ze wilde. Maar toen gebeurde er in 1974 iets unieks. De ribeye werd succesvol sous vide bereid met alle smaken die daar bij horen. Sinds die dag is het niet meer uit onze keuken weg te denken. Echter is dit wel duur om te maken of te kopen in een restaurant. Het is dus niet voor iedereen weggelegd om dit lekker stukje vlees te bereiden. Vandaag de dag doen toch steeds meer mensen de sterren keuken in huis halen. Dit omdat de materialen vaak door het restaurant worden geleverd. Zo kunnen ze tijdens de corona crisis alsnog genieten van het perfect stukje vlees. Het wordt allemaal voor stap uitgelegd.

Hoe meet je de temperatuur van vlees?

Je hebt een speciale vlees thermometer nodig om de temperatuur van vlees te kunnen meten. Dit doe je dan vaak in de kern ofterwijl het midden van het vlees. Maar de moderne barbecue heeft vaak een ingebouwde thermometer. Daarmee kun je dus op voorhand al door het gas af te stellen de juiste temperatuur bereiken. Maar ook kun je het voortaan in de oven klaar maken. Ook hier zijn weer recepten voor te vinden. Om een optimaal resultaat te bereiken moet je de oven goed laten voorverwarmen.

De kunst van vlees laten rusten

Het laten rusten van vlees zorgt voor die prachtige smaken. Dit komt omdat de meeste stukken niet gelijk zijn. Het is dan verstandig om hem wat langer na te laten garen zodat ook alles goed gaar is. De meeste mensen laten daarom bijvoorbeeld een ribeye zo’n 15 à 20 minuten rusten. Zo geef je geen niet gaar vlees aan je bezoek.

De zuid amerikaanse ribeye

Een ribeye in zuid amerika smaakt veel anders als bij ons. Dit komt omdat zij vaak de dikke stukken gebruiken voor het bereiden van de perfecte ribeye. Meestal wordt deze roze bereid en dat betekent dat ze hem vaak ook zachter koken. Omdat het een stuk vlees is wat dikker is moet je het aantal graden zon 6-10 graden bijstellen.

 

Geef een reactie