TipsWonen

Wat zijn de voordelen van donzen dekbedden?

Wat zijn de voordelen van donzen dekbedden?

Een donzen dekbed is heerlijk om onder te liggen terwijl je slaapt. Eigenlijk is dons het beste wat je kan hebben. Toch bestaat er nog veel verwarring over wat dons nu precies is. Om je uit te leggen waarom dons de beste keus is, gaat dit artikel eerst dieper in op de verschillende soorten dekbedden. Daarna lees je meer over het verschil tussen dons en veren. Als laatste lees je meer over de vele voordelen van donzen dekbedden.

Soorten dekbedden

Dekbedden worden gemaakt van verschillende materialen. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet:

 • Kapok: Al van oudsher wordt er kapok gebruikt voor in dekens. Net als dons is kapok een natuurlijk materiaal. Het is afkomstig uit de noot van de kapokboom. Kapok is warm, stevig en vormvast. Dat maakt het comfortabel om je hoofd op te leggen. Dekbedden gevuld met kapok houden de temperatuur goed vast. Nadeel is wel dat het inflexibel materiaal is en het kan zwaar aanvoelen.
 • Nederland is het land van de wollen dekens. Voor de veren en donzen dekbedden had iedereen vroeger een wollen dekbed op zijn bed liggen. Ook wol houdt goed de temperatuur vast en het is vochtabsorberend. Het nadeel is wel dat het zwaarder aanvoelt en moeilijk te wassen is.
 • Synthetische vezels: de basis van de vezels is hoofdzakelijk aardolie. Vooral de prijs is het grote voordeel, want dekbedden met een synthetische vulling zijn een stuk goedkoper. Wat wel een nadeel is, is dat dit materiaal minder goed isoleert, warmte vasthoudt en vocht opneemt. In dit geval is goedkoop ook weer duurkoop.
 • Zijde: ook zijde is een natuurproduct en is een soepelvallend materiaal. Het is wel kostbaar, omdat het zijde wordt gewonnen van de zijderups. Deze kleine beestjes zijn helaas geen massa producenten. Het grote verschil met dons is dat het materiaal niet erg uitzet. Zijde is daarom ook een stuk minder volumineus dan dons.
 • Veren: De veren in een dekbed kan afkomstig zijn van allerlei soorten vogels, bijvoorbeeld van kippen. De veren zijn afkomstig van het hele lijf van de vogel en worden gebruikt voor dekbedden met de steeltjes er nog aan. Veren vallen soepel, maar soms kun je ook last hebben van de steeltjes die door het dekbed heen prikken.
 • Dons: een donzen dekbed bevat alleen materiaal dat afkomstig is van de buik van ganzen of eenden. Dit is het zachtste en gladste plekje van deze vogels. Het materiaal is van een fijne structuur en bevat geen steeltjes. Een donzen dekbed is erg zacht en heeft een goede temperatuurregulatie. Veel mensen ervaren donzen dekbedden als fijnste.

Soorten dekbedden

Het verschil tussen dons en veren

Je zou zeggen dat er geen verschil is tussen dons en veren, omdat de materialen allebei van gevogelte afkomstig is. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Veren zijn voordeliger dan dons, maar dat komt doordat dons schaarser is dan veren. Een dekbed mag zich pas echt van dons bestempelen als het meer dan 65 procent van dit materiaal bevat.

Voordelen donzen dekbed

Als laatste staan hier nog even de voordelen van donzen dekbedden onder elkaar opgesomd:

 • Lichtgewicht: dons is van een fijne structuur en absoluut niet zwaar. Goede donzen dekbedden voel je bijna niet tijdens het slapen
 • Natuurlijk en ademend
 • Veel volume
 • Je hoeft het bijna niet te onderhouden: wassen hoeft maar eens in de vijf jaar.
 • Je hebt er jarenlang plezier van, want donzen dekbedden kunnen tot wel tien jaar meegaan.

 

Waar slaap jij het liefste onder?

Geef een reactie