Tuin

Zwembad onderhouden: hier moet je aan denken

Zwembad onderhouden: hier moet je aan denken

Beschik je over een eigen zwembad? Dan is dit natuurlijk een enorme luxe. Hoe fijn is het om op een warme zomerdag een heerlijke duik te kunnen nemen? Te genieten van de kinderen die uren in het water doorbrengen? Of wanneer je zelfs op een winterse dag nog van het heerlijke water kunt genieten? Er gaat niets boven dat. Toch mag ook niet vergeten worden dat een zwembad hard werken is. Het is jouw taak om het water veilig en gezond te houden. Dat is niet zo makkelijk als het lijkt. 

Voor het onderhouden van een zwembad zijn er gelukkig verschillende producten verkrijgbaar. Je hoeft maar naar een willekeurige zwembadwinkel te gaan en het aanbod zal je versteld doen staan. Misschien is het ook een tikkeltje overweldigend. Want wat heb je nu eigenlijk wel of juist niet nodig? Waar moet je aan denken om goed onderhoud aan je zwembad te verrichten? In dit artikel behandelen we de belangrijkste dingen. 

Zwembad reinigen 

Betere hygiëne in het zwembad begint natuurlijk bij het zwembad zelf. Het is onmogelijk om van schoon zwemwater te genieten als de bodem, zijkanten en de wanden van het zwembad vuil zijn. Maar hoe maak je dit goed schoon? 

Er zijn verschillende manieren om het zwembad zelf schoon te houden. Hier zijn speciale apparaten voor verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een zwembadstofzuiger. Hiermee maak je het zwembad handmatig schoon. Het is ook mogelijk om dit door een zwembadrobot te laten doen.

Houd er rekening mee dat een eigen zwembad wekelijks onderhoud vergt. Als je het schoonmaken goed bijhoudt, zal het makkelijker zijn om het zwembad op de lange termijn goed schoon te houden. 

Denk eventueel ook aan het plaatsen van een afdekking. Op die manier kan er minder vuil in het water terechtkomen en kunnen de chemicaliën ook beter hun werk doen om het water schoon te houden. Zo bespaar je jezelf veel extra werk. 

Water behandelen

Je bent uiteraard ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van het zwemwater. Het is belangrijk dat er veilig gezwommen kan worden. Daarom moet de kwaliteit van het water regelmatig gecontroleerd en waar nodig behandeld worden. 

De belangrijkste waardes die van belang zijn om te meten zijn: pH, chloor en alkaliniteit. Soms wordt ook het zoutgehalte meegenomen. Er zijn verschillende testers die hiervoor gebruikt kunnen worden. Zowel handmatig als met een elektronische tester. 

In de instructies van deze testers lees je binnen welke waarden het zwembadwater moet blijven. Zodra deze toch afwijken, is het belangrijk dat dit geneutraliseerd wordt met de daarvoor bestemde producten. Houd er rekening mee dat er ook periodes zijn waarin het water meer te verduren krijgt. Bijvoorbeeld bij warm weer of wanneer het zwembad gedurende de zomermaanden vaker gebruikt wordt. Op die momenten is het belangrijk om het zwembadwater met iets grotere regelmaat te controleren. 

Geef een reactie