TipsWonen

Bouwkundige keuring: wat is het en hoe werkt het?

bouwkundige keuring

Wanneer je een huis gaat kopen wil je natuurlijk op de hoogte zijn van de staat van waarin het verkeert. Moeten er nog veel dingen gebeuren en is er sprake van achterstallig onderhoud, of is het juist nog in goede staat? Om later extra kosten te voorkomen, is het verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit kun je als koper doen, maar dit is ook interessant voor de verkoper. Zo kun je als verkoper de geïnteresseerden goed informeren. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over deze keuring en hoe het precies werkt.  

Wat komt er bij een keuring allemaal kijken

Een bouwkundige keuring wordt ook wel een bouwtechnische keuring genoemd. Bij deze keuring komt er een expert langs, die onderzoek verricht in je woning om de staat te bepalen. De woning wordt erg nauwkeurig bekeken, waarbij op verschillende bouwkundige aspecten wordt gelet. De expert focust zich tevens op eventuele gebreken in de woning. Een aantal belangrijke punten die de bouwkundig expert bekijkt zijn: de kozijnen, de fundering, het dak, de cv-ketel, veiligheid van elektra en mogelijke lekkages. Denk er wel om dat ook na een bouwkundige keuring soms nog verborgen gebreken boven water komen. De expert breekt natuurlijk geen muren open, dus er kan altijd nog iets zijn wat hij of zij over het hoofd ziet. 

De reden voor een bouwkundige keuring

Nadat een bouwkundig expert de keuring heeft uitgevoerd, wordt er een rapport opgesteld en uitgegeven. In dit rapport staat welk onderhoud waar precies nodig is, en wat de kosten van dit onderhoud zullen zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen noodzakelijk onderhoud en directe kosten, kosten op termijn en kosten voor woningverbetering. Tevens is het goed om te weten dat het doen van een bouwkundige keuring niet verplicht is. Mogelijk wordt dit alleen door een hypotheekaanbieder gewenst als het een veel ouder huis betreft. Bij een ouder huis blijkt dan ook vaak dat er onderhoud nodig is. Toch is het, in alle gevallen, nooit verkeerd om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Zo weet je waar je aan toe bent, en of er zich eventuele problemen in de woning voordoen. Zonde als je uiteindelijk nog veel moet herstellen, met extra kosten als gevolg. 

Keuringen bij verschillende soorten bouw

Als je van plan bent een bestaand huis te kopen, dan is het verstandig om wel een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit kan je bijvoorbeeld regelen via Huiskeur.nl. Maar ook bij een nieuwbouwwoning kan het verstandig zijn om een expert de woning te laten bekijken. Zo kun je controleren of alles volgens de gestelde eisen is opgeleverd.

Geef een reactie