InterieurTipsWonen

De beste manier om fotolijsten op te hangen

De beste manier om fotolijsten op te hangen

Een interieur is niet compleet zonder foto’s en posters. Ze geven je interieur niet alleen een persoonlijk tintje, maar fleuren een kale muur ook heel makkelijk op. Maar deze foto’s en posters moet je natuurlijk wel ergens in stoppen. Heb je een leuke fotolijst gevonden, maar weet je nog niet zo goed waar je deze moet ophangen? Of wil je een fotowand creëren met verschillende afbeeldingen? Natuurlijk wil je de lijstjes netjes ophangen en de muren niet beschadigen, maar hoe ga je te werk? Volg de onderstaande stappen en dan komt het helemaal goed!

  1. Bepaal het aantal foto’s of posters
  2. Kies bijpassende fotolijsten
  3. Bepaal de juiste compositie
  4. Kijk naar de afstand tussen de fotolijsten
  5. Fotolijsten ophangen

Stap 1: Bepaal het aantal foto’s en posters

Wil je maar één foto of poster ophangen? Dan kun je deze stap overslaan. Maar als je graag meerdere afbeeldingen wilt ophangen of misschien zelfs een fotowand wilt creëren, is deze stap best wel belangrijk. Heb je een aantal leuke foto’s liggen? Of moet je deze nog laten uitprinten? Kijk altijd eerst naar hoeveel plek je hebt op de wand. Hierbij is het formaat van de afbeeldingen erg belangrijk. Wil je bijvoorbeeld grote foto’s aan de muur bevestigen? Of gaat het om meerdere kleine foto’s? Kijk vervolgens hoeveel foto’s en posters er op de wand passen. 

Heb je te veel foto’s of posters besteld? Dat is helemaal niet erg. Als je bent uitgekeken op de huidige afbeeldingen wissel je ze gewoon om. 

De beste manier om fotolijsten op te hangen

Stap 2: Kies bijpassende fotolijsten

Bij een foto hoort natuurlijk een fotolijst. Zoals je misschien wel eens hebt gezien (online of in een woonwinkel) zijn er tientallen verschillende soorten lijsten. Welke past nu het beste bij jouw interieur? Natuurlijk is het formaat van de lijst het allerbelangrijkst, maar het oog wil ook wat. Kijk goed naar de stijl van uw woning en kies vervolgens een lijst die hier goed bij past. In een strak en modern interieur staat een metalen of aluminium fotolijst bijvoorbeeld erg goed.

Als je meerdere lijstjes gaat aanschaffen, is het belangrijk om te kijken of deze goed bij elkaar passen. Het is natuurlijk een mogelijkheid om dezelfde lijsten te kiezen, maar het staat juist ook erg leuk als je voor verschillende exemplaren kiest.  

Ben je op zoek naar nieuwe fotolijsten? Neem een kijkje op Fotolijsten-online.nl. Dit is een van de grootste webwinkels van Nederland op het gebied van fotolijsten. Er is voor ieder wat wils: van houten fotolijsten tot glazen exemplaren. Ook op maat gemaakte lijsten! Handig voor als jouw foto of poster een afwijkend formaat heeft.  

De beste manier om fotolijsten op te hangen

Stap 3: Bepaal de juiste compositie

Nu je alle foto’s, posters en fotolijsten in huis hebt, kan het echte werk beginnen. We starten met het opstellen van de compositie, oftewel de plaats waar de lijsten komen te hangen. Het is het handigst om te beginnen met het bepalen van de plek van de grootste lijst. Vervolgens kijk je waar de andere lijsten moeten hangen. Wil je het jezelf makkelijk maken? Dan plaats je alle foto’s en posters recht naast elkaar, maar misschien is het nog wel leuker om ze schots en scheef op te hangen. 

Een tip van ons: leg alle fotolijsten met bijpassende foto’s en posters neer op de vloer. Zo kun je spelen met de verschillende plaatsen en volgordes. 

Stap 4: Kijk naar de afstand tussen de fotolijsten

Als je de juiste compositie hebt bepaald, is het belangrijk om naar de afstand tussen de fotolijsten te kijken. Dit lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het heeft wel degelijk invloed op het eindresultaat. Leg de lijsten neer op de vloer en meet de gewenste afstanden op. Daarna bepaal je de juiste hoogte. Lijsten worden in het algemeen op ooghoogte opgehangen (150-160 cm), maar als je meerdere exemplaren wilt bevestigen kun je hier gerust van afwijken. Hang een aantal lijsten boven en onder ooghoogte op en creëer een speels effect. 

Natuurlijk hoef je de lijsten niet gelijk op te hangen tijdens het bepalen van de afstand. Markeer bijvoorbeeld met een potlood de juiste hoogtes en afstanden, zodat je tijdens het ophangen altijd goed zit. 

Stap 5: Tijd om de fotolijsten op te hangen

Een goede voorbereiding is het halve werk, en nu kun je echt beginnen met het ophangen. Ga je aan de slag met een hamer en spijker of wil je het dit keer anders aanpakken? Er zijn tegenwoordig namelijk verschillende ophangsystemen die de muur niet beschadigen. Kies bijvoorbeeld voor zelfklevende spijkers. Die plak je op de muur zonder dat er gereedschap aan te pas komt. Let op: niet alle zelfklevende of plakspijkers zijn geschikt voor grote lijsten. In de meeste gevallen kunnen de spijkers niet meer dan 10 kilo houden. 

Geef een reactie