Algemeen

Deze Pergola ideeën maken jouw tuin mooier

Deze Pergola ideeën maken jouw tuin mooier

Pergola’s zijn bij veel mensen populair om in de tuin te hebben staan. Het zijn houten constructies met palen. Er zijn veel verschillende dingen die je kunt doen met pergola’s. Zo kun je er planten op laten groeien, waardoor je meer groen in de tuin hebt en bovendien extra schaduw. Maar je kunt er ook voor kiezen om er doeken aan op te hangen, zodat je zonlicht tegenhoudt. In deze tekst geven wij jou allerlei tips en tricks voor jouw pergola. Zo kun jij kijken wat er bij jou stijl past en wat er goed zal staan in jouw tuin. Wie weet neem jij ook wel een pergola voor in je tuin of ben je geïnspireerd om je eigen pergola op te knappen en te vernieuwen. Hieronder gaan wij jou wat meer pergola ideeën geven. Zeker nu de zomer er weer aankomt is het natuurlijk heerlijk om je tuin op te knappen en deze helemaal naar jouw smaak aan te passen. Het geven van nieuwe pergola ideeën helpt daar hopelijk bij.

 

De verschillende soorten hout voor je pergola

Een van de eerste pergola ideeën waar je over na kunt gaan denken is het materiaal waar je je pergola van gemaakt wilt hebben. Je kunt pergola’s ook van metaal laten maken, maar dit ziet er over het algemeen veel minder mooi uit en hout is vaak ook een veel praktischer materiaal dan dat metaal is. Je kunt het materiaal namelijk veel eenvoudiger op maat maken. Metaal kun je natuurlijk ook niet zomaar doorzagen en hout wel. Er zijn verschillende soorten hout die je kunt gebruiken voor je pergola. 

 

Verschillen tussen de houtsoorten

Er zijn mensen die hun pergola hebben gemaakt van gewaxt hout, hardhout of bijvoorbeeld geïmpregneerd hout. Hardhout is de duurzaamste van de drie en gaat het langst mee van de houtsoorten. Geïmpregneerd hout wordt niet zo heel erg vaak gebruikt door mensen, omdat het een zeer slechte houtsoort is voor het milieu. Het belast de aarde meer dan bijvoorbeeld gewaxt hout en hardhout. De beste houtsoort voor je pergola is dus hardhout. Deze belast de aarde minder en gaat daarnaast ook nog eens langer mee. Een win-winsituatie dus.

 

Pergola ideeën met planten en bloemen

Veel mensen vinden het leuk om een pergola in de tuin te hebben, omdat ze deze kunnen laten volgroeien met planten. Dit geeft de tuin een mooie groene uitstraling, zonder dat het veel ruimte van je tuin wegneemt. Het enige dat een beetje plek weg zou kunnen nemen, dat zijn de palen en deze zijn natuurlijk niet zo groot. perfect dus als je een niet al te grote tuin hebt, maar wel veel groen wilt hebben. Er zijn veel soorten bloemen en planten die je kunt neerzetten voor je pergola. Bedenk je daarom eerst voor wat voor stijl je gaat. Als je meer kleur in de tuin wilt hebben dan is het nemen van planten die bloemen groeien misschien wel een goede optie. 

 

Welke planten voor je pergola?

Als jij een plant wilt die het hele jaar door mooi blijft op je pergola en de groene bladeren behoudt, dan moet je ook weer een ander soort plant nemen. Bedenk je van tevoren dus goed waar je naar op zoek bent en wat je pergola ideeen voor je tuin zijn. Als je schaduw wilt creëren dan zijn er ook weer ander soort planten die je kunt nemen voor je pergola. Deze bedekken de pilaren als een soort dak, waardoor er geen zonlicht meer doorheen kan komen.

 

Verschillende pergola ideeën voor verschillende functies

Voordat je een pergola gaat aanschaffen en neerzetten is het van belang dat je je bedenkt waar je de pergola voor wilt gaan gebruiken. Als je van plan bent om onder de pergola te gaan eten, dan is het misschien niet zo heel erg verstandig om op de pergola een dak van planten te leggen. In deze planten gaan namelijk allerlei beestjes zitten en die beestjes zullen af en toe naar beneden vallen. Dat is natuurlijk niet zo een lekker idee als jij aan het eten bent. Voor je het weet zit je eten ineens vol met spinnen en andere insecten. Als je wilt gaan eten onder de pergola kun je daarom beter doeken ophangen. Deze houden ook het zonlicht tegen en kun je in verschillende stijlen krijgen, maar ze voorkomen dat er allerlei beestjes in je eten zullen gaan zitten. Wel kun je bijvoorbeeld aan de zijkanten op de pilaren planten aanbrengen. Deze komen dan niet recht boven je eten te zitten, maar geven je wel meer groen in je tuin.

Geef een reactie