InterieurTipsWonen

Welke houtsoort blijft het langst branden?

Welke houtsoort blijft het langst branden

De koude winterdagen zijn in aantocht. Je kijkt er waarschijnlijk al tegenop, maar winter hoeft niet negatief te zijn. Gezellig voor de kachel hangen met een lekkere warm drankje en een leuke film, kan zelf iets zijn om naar uit te kijken. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je je huis zo lang mogelijk zo warm mogelijk kunt houden. Daarom vind je in deze blog enkele tips over welke houtsoort je het beste kunt gebruiken bij welke soort kachel. Zo kan jij alvast de koude winterdagen tegemoet gaan!

Een convectie houtkachel

Gebruik bij elke kachel droog hout voor het beste resultaat en de minste uitstoot! Bij een convectie houtkachel is het belangrijk dat je begint met zacht hout en wanneer er een goed vuurtje brandt kan je overgaan op hard hout. Deze soort kachel moet vrijwel continu gevoed worden.

Een accumulerende kachel

Bij een accumulerende kachel wordt er kort en hevig gestookt, daarom is het beter dat je zacht hout gebruikt.

Een openhaard

Voor een openhaard kan je best niet kiezen voor hout dat veel hars bevat, omdat dat anders vonken gaat geven die brandplekken kunnen veroorzaken. Gebruik voor een openhaard liever loofhout.

Houtsoorten

Nu dat je weet welk type hout je moet gebruiken voor welke kachels is het misschien ook wel handig dat je weet welke houtsoort aan die voorwaarden voldoen.

Kies altijd voor droge houtsoorten

Kies daarom voornamelijk voor hout met een vochtpercentage van 12 tot 15%. Pas op met ovengedroogd hout, want dit soort hout moet namelijk 4 dagen in een oven gedroogd om een vochtpercentage van 15% te krijgen. Als je dus hout gaat kopen waarop een etiket staat ‘ovengedroogd’, wil dat niet zeggen dat het hout écht goed droog is. Het hout kan ook maar één dag in een oven gelegen hebben. Wees ook voorzichtig waar je je hout koopt, als je kwaliteit wilt kan je kachelhout kopen bij openhaardhout-gigant.nl.ovengedroogd hout

Houtsoorten die geschikt zijn voor je kachel

Voor de convectie kachel en de openhaard kan je kiezen voor essen harde houtsoort. Deze soort brandt lang en gelijkmatig en geeft ook nog eens mooie vlammen.

Als je kiest voor beukenhout dan brandt dit langzaam, maar wel lang. Ook deze houtsoort is geschikt voor de convectie kachel en de openhaard.

Berkenhout is zacht hout dat geschikt is voor de accumulerende kachels. Dit hout zorgt voor een mooi vuur met veel vlammen en het brandt snel. Gebruik de witte bast van ovengedroogd berkenhout voor het aanmaken van je kachel.

Eikenhout is hard hout die langzaam brandt en lang blijft branden. Deze soort kan je ook gebruiken voor een convectie kachel.

Elzenhout is zacht en geschikt voor accumulerende kachels, maar je kan dit houtsoort beter niet gebruiken voor de openhaard.

Haagbeuk is geschikt voor convectie kachels en zorgt ervoor dat je gelijkmatig warmte krijgt van je kachel.

Kastanje hout, dat hard is brandt goed, maar bij deze houtsoort is het belangrijk dat het hout goed droog is.

Lindenhout, wilgenhout en populierenhout kan je beter niet gebruiken. Wil je een heerlijke geur? Kies dan voor fruitbomenhout in je openhaard, dit soort hout brandt ook lang.

Geef een reactie