TipsTuinWonen

Een onderhoudsvriendelijke tuin

Een onderhoudsvriendelijke tuin

Een tuin is voor veel mensen een droom bij je eigen huis. Maar hoewel een tuin heerlijk kan zijn om er in te vertoeven komt er ook veel werk bij kijken om de tuin te onderhouden. Waar je normaal enkel onderhoud van je woning hebt, zal je nu ook regelmatig de tuin moeten onderhouden. Dit kan soms best veel tijd kosten, zeker omdat onkruid hard groeit en een klus is die zeer geregeld terugkomt. Een onderhoudsvriendelijke tuin is voor veel mensen dan ook de oplossing. En dit hoeft niet eens altijd alleen maar tegels of grind te zijn. Met een paar handige trucjes kun jij jouw tuin een stuk onderhoudsvriendelijker maken. Zo ben je niet altijd alle tijd kwijt aan het onkruid wieden maar kun je ook gewoon genieten van je tuin.

De eerste tip: kies voor goede tuinplanten

In een tuin horen eigenlijk geen grind of kiezels maar gewoon planten. Denk je nu bij planten gelijk dat het veel onderhoud kost, dan heb je het mis. De meeste mensen denken dat een gemakkelijke tuin zonder veel onderhoud een tuin met tegels of grind moet zijn, maar juist tussen tegels kan veel onkruid groeien. Daarnaast kan het ook nog eens een saai en sfeerloos geheel worden. Planten daarentegen kunnen een tuin gelijk sfeer en een natuurlijke uitstraling geven. Zelfs in een tuin met weinig onderhoud kunnen planten dan ook eigenlijk niet ontbreken. Zorg daarom gewoon voor goede beplanting, dat kost het minste tijd om bij te houden. Bij een kwekerij of een tuincentra weten de medewerkers vaak welke planten weinig onderhoud nodig hebben. Zo zijn er planten die enkel maar water nodig hebben of die soms even moeten worden bijgeknipt. Daarnaast zijn er zelfs planten die onkruid voorkomen. Denk aan bodembedekkers, overal waar de aarde is bedekt met planten is er geen ruimte om onkruid te laten groeien. Met zulke planten heb je dus wel groen in je tuin maar weinig onderhoud. En er kan geen onkruid meer groeien.

Houd regelmatig je tuin bij

Natuurlijk vraagt een tuin onderhoud, maar als je het regelmatig bijhoudt ben je zo klaar. Onkruid moet op tijd worden verwijderd, doe je dit niet dan zal het in de komende tijd alleen nog maar groeien en uitbreiden. Eer je dan begint aan het verwijderen ervan, heb je veel meer werk dan als je het regelmatig bijhoudt. Een handige tip is om tuinonderhoud elke maand tweemaal te plannen. Zo raak je niet alleen gewend aan het ritme, maar door het regelmatig te doen krijg je er ook snelheid in en is dat vervelende klusje zo geklaard.  Vind je het echt ontzettend vervelend om jouw tuin te onderhouden? Dan kun je altijd nog een hovenier inschakelen. Een hovenier is gespecialiseerd in het ontwerpen van tuinen en het onderhouden van deze tuinen. Ze voeren periodiek onderhoud uit aan de tuin. Natuurlijk staat hier wel een prijs tegenover, maar als je echt een hekel hebt aan tuinieren, is het je vast waard. Het enige wat jij dan moet doen is zorgen dat de planten water krijgen en in leven blijven, maar kun je wel genieten van een strakke voortuin.

Geef een reactie