InterieurTips

Tips bij het onderhoud van een laminaatvloer

Tips bij het onderhoud van een laminaatvloer

Laminaat behoort tot één van de populairste vloersoorten in ons land. Dat is ook meteen duidelijk wanneer je naar het gigantische aanbod kijkt. Deze vloeren zijn in werkelijk alle soorten en maten verkrijgbaar. Hierdoor is er voor ieder wel wat wils te vinden. Die populariteit is dan ook eenvoudig te verklaren. Laminaat kent namelijk ontzettend veel grote voordelen. Een daarvan is het onderhoud. Laminaat is veel gemakkelijker te onderhouden dan veel andere vloeren. Dat neemt niet weg dat hier natuurlijk ook wel wat aandacht aan geschonken moet worden.

Ben jij in het bezit van een laminaatvloer? Of ben je van plan om er binnenkort één te leggen? Dan ben je natuurlijk benieuwd hoe je deze het beste kunt onderhouden voor een zo lang mogelijke levensduur. Hier vind je de nodige tips. Laminaat schoonmaken en onderhouden doe je zo!

Laminaat schoonmaken

Een van de grootste voordelen van laminaat is dat het vuil niet zo snel in zich opneemt. Hierdoor is het schoonmaken ook een stuk eenvoudiger. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld tapijt waar een vlek heel snel in zal trekken. Bij laminaat is het in de meeste gevallen al voldoende om even flink te stofzuigen. Dweilen kan, maar dat doe je liever niet vaker dan één keer in de week.

Laminaat kan gewoon gedweild worden. Wel moet je oppassen dat er niet teveel water wordt gebruikt. Wanneer laminaat aan veel water wordt blootgesteld en dit niet snel genoeg droogt, kunnen de planken namelijk beschadigd raken en kromtrekken. Daarom zorg je er altijd voor dat je je dweil goed uitwringt, alvorens je begint met moppen. Als dit mogelijk is, zet je tijdens het dweilen alle ramen goed tegen elkaar open. Op die manier zal de vloer veel sneller drogen om de planken zo min mogelijk te belasten.

Schoonmaakmiddelen voor laminaat

 

Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen voor laminaat verkrijgbaar. Je kunt voor producten kiezen die speciaal voor laminaat zijn ontwikkeld, maar je kunt ook gewoon enkel warm water of een natuurlijk schoonmaakmiddel zoals schoonmaakazijn gebruiken. Zijn er hardnekkige vlekken op het laminaat aanwezig? Dan is het goed om speciale reinigers voor laminaat gebruiken. Gebruik in elk geval nooit allesreiniger of boenwas. Dit is een veelgemaakte fout, maar kan het laminaat onnodig snel dof maken.

Voorkom krassen

Naast het reinigen van het laminaat is het ook belangrijk om deze goed te onderhouden. Een van de weinige nadelen van laminaat is dat er relatief snel krassen op kunnen ontstaan. Dat doet uiteraard de uitstraling van jouw laminaatvloer teniet. Je kunt dit gelukkig voorkomen door bijvoorbeeld viltjes onder de stoelpoten te plaatsen en matten bij de deuren te plaatsen. Op die manier zullen er minder snel beschadigingen optreden.

Pas heel erg op voor vuil onder de schoenen. Wanneer er zandresten mee naar binnen worden genomen, kan dit al snel voor wrijving zorgen op de vloer en resulteren in krassen. Doe daarom altijd de schoenen uit in huis of veeg goed je voeten voordat je naar binnen loopt.

Geef een reactie