InterieurSlaapkamer

Herstel je werkritme met verduisterende raambekleding

Herstel je werkritme met verduisterende raambekleding

Helaas, de zomervakantie is (bijna) voorbij. Bestond jouw zomer ook uit borrels en barbecues tot in de late uurtjes? Dan is het best lastig om weer in het werk- en/of schoolritme te komen. Dat het nog steeds lang licht is buiten helpt natuurlijk ook niet mee. Gelukkig is er een oplossing: Je slaapkamer (en die van je kinderen) verduisteren. In een donkere kamer maakt je lichaam namelijk meer melatonine aan. Dit hormoon helpt je om in slaap te vallen. In dit artikel zetten we de beste verduisterende raambekleding voor je op een rij. 

Tip 1: Verduisterende plisségordijnen

De absolute nummer één keuze voor slaapkamers is het plisségordijn. Dit type raambekleding wordt strak op het raam of kozijn gemonteerd. Hierdoor zijn lichtkieren minimaal. Geïnteresseerd in een plisségordijn op je slaapkamer? Kies dan altijd voor een duo plisségordijn. Hierbij lopen de optrekkoorden tussen de twee lagen stof. Daardoor is er geen sprake van gaatjes. Bij een enkel plisségordijn is dit wel het geval. Door deze gaatjes kan licht schijnen. Duo plisségordijnen hebben bovendien nog een bijkomstig voordeel: Isolatie. Tussen de twee lagen stof bevindt zich stilstaande lucht. Deze luchtlaag werkt als een barrière tegen zowel koude als warme lucht. Ideaal wanneer je kamer op het hete zuiden staat of ‘s winters juist veel koude wind vangt.

Tip 2: Verduisterende overgordijnen

Gordijnen zijn echte sfeermakers. De grote stofpartij doet een ruimte meteen warmer aanvoelen. Bovendien kennen veel gordijnstoffen nog extra voordelen. Zo zijn veel verduisterende gordijnstoffen tevens isolerend en/of geluiddempend. Dankzij de vele kleuren en stoffen is er altijd een gordijn naar jouw smaak. Wil je graag gordijnen op je slaapkamer? Kies dan altijd voor geplooide gordijnen op rail. Inslagringen zijn een absolute no-go. Deze laten aan de bovenkant namelijk alsnog licht door. Kies tot slot liever voor een donkere kleur. Donkere stoffen verduisteren namelijk beter dan lichte stoffen.

Tip 3: Verduisterende rolgordijnen

Rolgordijnen zijn verkrijgbaar in meer dan 300 kleuren. Voor elke slaapkamer is er dus wel een passend dessin. Ben je vooral op zoek naar voordelige verduisterende raambekleding? Dan is het rolgordijn een goede keuze. Een rolgordijn op maat bestel je al vanaf €29,95. Hoewel de stof 100% verduisterend is, is een standaard rolgordijn niet de allerbeste keuze voor slaapkamers. Het systeem is namelijk breder dan de stof. Hierdoor is er altijd sprake van lichtkieren aan de zijkanten. Gelukkig is er een oplossing: Rolgordijnen met zijgeleidingsprofielen. Hiermee worden de zijkanten afgesloten. Rolgordijnen hebben niet alleen een verduisterende werking. Kies je voor een witte achterkant? Dan werkt je rolgordijn ook warmtewerend. Vooral ‘s zomers is dit een fijne bijkomstigheid!

Tip 4: Gordijnen combineren

Bij elk type raambekleding kan er licht langs de zijkanten schijnen. Zoals eerder genoemd is dit vooral bij een standaard rolgordijn het geval. Toch kan ook dit type rolgordijn geschikt zijn voor een slaapkamer. Hoe? Door ze te combineren met overgordijnen! Deze blokkeren het licht langs de zijkanten. Bovendien geeft een dubbele laag stof ook twee keer zoveel verduistering. Hetzelfde geldt voor andere eigenschappen zoals isolatie en geluidsabsorptie. Combineren is dus zeker een goed idee! Bovendien staat het onwijs luxe!

Geef een reactie