KeukenTipsWonen

Een efficiënte keuken om prettig te koken krijg je zo

Een efficiënte keuken om prettig te koken krijg je zo

De keuken is een van de belangrijkste ruimtes van het huis. Vaak wordt er nog meer tijd doorgebracht in de keuken dan in de woonkamer. Niet alleen om lekker te zitten is een keuken van belang, maar natuurlijk ook om efficiënt te kunnen koken. Het inrichten van een keuken is daarom een hele puzzel. Er is een tal van apparatuur en opbergruimte die een praktische en mooi plekje nodig hebben. Hoe je je keuken zo efficiënt mogelijk kunt inrichten? Dat lees je hieronder!

Denk aan de keukendriehoek

Om op een efficiënte manier te kunnen keuken, is de ergonomie van groot belang. De keuken is een werkplek, waar je je soepel en prettig moet kunnen bewegen. Ook moeten de afstanden zo klein mogelijk zijn, waardoor je sneller kunt werken. Een van de tips die hierbij van pas komt, is het gebruik maken van de keukendriehoek. Deze driehoek wordt gevormd door de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. De afstand van de lengtes van deze driehoek is bij een ergonomische keuken vaak tussen de 6 en de 8 meter. Zorg ervoor dat de afstanden allemaal niet veel langer zijn dan 2 meter, aangezien je zo onnodig geloop kunt voorkomen.

Zijn er toch een aantal plekken in de keuken waar je gerechten klaarmaakt of kookt naast de muur? Zorg dan dat je een goede glazen keukenachterwand op maat hebt. Dit houd de muren schoon, waardoor de waarde na verloop van tijd niet daalt en je dus ook niet vaak een smerige muur hebt.

Een goede kwaliteit van materialen

Niet alleen de afstanden zijn van belang bij het creëren van een prettige keuken. Ook de apparatuur en de kwaliteit van de materialen is hierbij van belang. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld genoeg pitjes hebt om op te koken en dat de juiste standen van de oven aanwezig zijn om alle gerechten klaar te kunnen maken. Zorg ook voor een kwalitatief keukenblad, aangezien deze heel intensief gebruikt zal worden. Het is verstandig om te investeren in goede materialen, zodat je nog jaren plezier kunt hebben van je keuken.

goed materiaal keuken

De ideale indeling 

Er zijn verschillende keukens, oppervlaktes en mogelijke indelingen. Per keukenvorm is er vaak ook een ideale indeling om zo efficiënt mogelijk te werken. Zo wordt de spoelbak bij een rechte keukenopstelling vaak centraal geplaatst, aangezien deze vaak wordt gebruikt. In een L-vormige keuken, kun je de keukendriehoek optimaal gebruiken en heb je tevens vaak nog genoeg werkruimte nodig. Verder zijn er bijvoorbeeld nog een U-vormige keuken, een parallelle keuken of een opstelling met een kookeiland mogelijk. 

Per oppervlakte en beschikbare ruimte is vaak een andere opstelling ideaal. Zo past een rechte keukenopstelling het best in kleine keukens, terwijl een kookeiland vaak gebruikt wordt in keukens met een groter oppervlak. 

Geef een reactie