TipsTuin

Gazon onderhoud voor een mooie groen grasmat

gazon onderhouden

Als je in de zomer wilt genieten van een mooie groene grasmat dan is het belangrijk om je gazon goed te onderhouden. Maar wat komt hier allemaal bij kijken? In dit artikel bespreken we de belangrijkste werkzaamheden voor gazon onderhoud.

Verticuteren

Verticuteren is het verwijderen van de harde toplaag die op je gazon kan ontstaan door mos, onkruid en grasresten die achterblijven na het maaien. Door deze laag te verwijderen krijgt het gras weer meer lucht en zal het beter groeien. Bovendien zal het er ook voor zorgen dat schimmels en andere ziekten minder snel vat op het gras kunnen krijgen. Het is aan te raden twee keer per jaar te verticuteren, de eerste keer in het voorjaar voordat het gras begint te groeien, en daarna nog een keer in het najaar zodat het gazon schoon de winter in gaat.

Bemesten

Door het gazon te bemesten vul je de voedingsstoffen in de grond weer aan die verdwijnen door het maaien van het gras. Door deze voedingsstoffen weer aan te vullen zorg je ervoor dat het gras goed kan groeien en ook beter bestand zal zijn tegen mos, onkruid, en extreme weersomstandigheden zoals droogte en kou. Je kunt het beste drie keer per jaar bemesten, in de lente, in de zomer en in de herfst.

Kalk strooien

De zuurgraad van de bodem is van invloed op de opname van voedingsstoffen door het gras. Je kunt de zuurgraad van de bodem testen met een pH bodemtest, en wanneer blijkt dat de bodem te zuur is kun je kalk strooien om de grond minder zuur te maken zodat voedingsstoffen beter worden opgenomen. Hou er echter wel rekening mee dat je beter niet op dezelfde dag kunt bemesten en kalk strooien, omdat mest en kalk elkaar tegen kunnen werken. Het is raadzaam om hier tenminste twee weken tussen te laten zitten.

Bijzaaien

Er kunnen kale plekken ontstaan in je gazon door bijvoorbeeld verticuteren, een zure bodem of intensief gebruik door bijvoorbeeld sporten of spelende kinderen. Je kunt deze kale plekken herstellen door gras bij te zaaien. Let er wel op dat je hiervoor dezelfde soort gras gebruikt, anders krijg je te maken met kleurverschillen in je gazon.Bijzaaien

Grasmaaien

Wanneer het gras weer begint te groeien in het voorjaar is het ook weer tijd om te beginnen met grasmaaien. Voor een mooi dicht gazon is het eigenlijk wel nodig om het gras tenminste eens per week te maaien, en in het voorjaar misschien zelfs wel twee keer per week. Door het gras regelmatig te maaien ligt je gazon er niet alleen strak bij, het zorgt er ook voor dat er veel minder onkruid tevoorschijn komt tussen het gras.

Sproeien

Gras heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien, dus zeker in drogere tijden is het belangrijk om regelmatig te sproeien. En goed sproeien is extra belangrijk in de eerste periode na het aanleggen van een nieuw gazon, om te voorkomen dat het jonge gras uitdroogt. Maar teveel water is ook weer niet goed, dus houdt het vochtgehalte van het gras goed in de gaten, en ga bijvoorbeeld niet sproeien na een flinke hoosbui.

Wanneer je een groot gazon hebt en er veel tijd gaat zitten in het sproeien dan kun je overwegen om een beregeningsinstallatie te installeren. Je hoeft dan nooit meer met tuinslangen en losse sproeiers te slepen, en bovendien kan de beregeningsinstallatie zo afgesteld worden dat het gazon altijd de juiste hoeveelheid water krijgt en je er geen omkijken meer naar hebt.

Geef een reactie