TipsWonen

Kleuren mengen is eenvoudig

Kleuren mengen is eenvoudig

Wil je meer weten over hoe je zelf kleuren kunt maken? Lees hier hoe eenvoudig kleuren mengen is. In feite hoef je alleen maar te weten dat je met rood, blauw, en geel alle kleuren kan maken. Met zwart en wit kun je kleuren donkerder of lichter maken. Het lastigste is bruin mengen. Deze kleur bevat rood, blauw, en geel. Het moet exact in de goede verhouding gebeuren, en dat is lastig.

Toewerken naar bruin

Bruin mengen is in feite een foef. Je hebt de drie primaire kleuren rood, blauw en geel. Als je eerst van blauw en geel groen maakt, en dan pas rood toe gaat voegen, is de kans groot dat je het doel bereikt. Eerst ontstaat er een legergroen, dus dat typische groen bevat naast blauw en geel een beetje rood. Door steeds een beetje meer rood toe te voegen en er doorheen te roeren zal het op een gegeven moment bruin worden. Zodra je dit een keer gedaan hebt zal het steeds makkelijker gaan. Je kan bewust een beetje teveel rood aan het mengsel voegen. Dan ontstaat roodbruin, een prachtige warme tint. Frappant detail, als je aan bruin weer terug blauw zal voegen verkrijg je een goede kleur grijs, en menig kunstschilder gebruikt dat grijs om een kleur wat af te matten.

Pasteltinten maken is logisch nadenken

Menig kunstschilder heeft niet eens een tube zwarte verf in zijn of haar schilderskistje zitten. De kunstschilder heeft blauw en bruin, eventueel mengen ze dat met wit, dat geeft een prachtig grijs. Iedere kunstschilder is wel grootverbruiker met de tubes witte verf want hij of zij heeft deze nodig voor de pasteltinten. Wat groen door wit vermengen en er ontstaat mintgroen, en rood door de witte verf geeft roze. Het is ook vaak te zien, als je in een schilderskistje kijkt zie je tussen de al die kleine tubes een opvallend grote tube witte verf. Er is ook nog een andere foef om kleuren af te matten, maar daarvoor moet je echt geleerd hebben. Het heeft te maken met de kleurencirkel, dan vermeng je de tegenovergestelde kleur door de kleur. Maar daarvoor zal je eerst een hele cursus over de kleurencirkel moeten volgen.

Van fotografie naar schilderen is lastig

De drie primaire kleuren rood, blauw, en geel, zijn er niet zomaar gekomen. Ons licht is een mengsel van rode, blauwe, en gele straling. De stralen licht op een oppervlakte kunnen dit reflecteren of absorberen. Als het licht op een mat zwarte oppervlakte valt zal het geen licht reflecteren, en als het op een witte valt absorbeert het juist alle straling. Als de lichtstralen op een rood oppervlak valt zal het blauw en geel absorberen en rood reflecteren, en zo komt het dat je rood ziet. Als je vanuit deze kennis naar schilderen gaat, is het best lastig. Met de drie primaire kleuren moet je immers bruin mengen, maar in de fotografie ontstaat zo wit. Het is misschien het beste, wanneer je kleuren gaat mengen, dat je het allemaal niet te rationeel maakt. Als je een kleur precies wil hebben dan ga je toch naar een zaak. Daar voert een medewerker een kleurennummer in de computer in, en zo ontstaat exact de kleur. Als je kleuren gaat mengen, zoals bruin mengen, laat het maar aan toeval over. Het is letterlijk, al doende leert men.

Geef een reactie