InterieurTipsWonen

Ruimte of sfeer; je maakt het met je verlichting

Ruimte of sfeer

Of je nu van strak en modern houdt of van warm en cosy, de sfeer maak je door licht. Natuurlijk zijn meubels en accessoires belangrijk, maar alles valt en staat met het licht in je huis.

Veel en wit licht geeft een andere sfeer dan warm gelig licht. Dat begrijpt iedereen. Daarnaast hebben hanglampen echt een andere functie dan tafellampen. Belangrijk om te weten wat jij nodig hebt dus. Want spelen met licht kan de sfeer in huis maken, maar ook breken…

Soorten lampen

Heb je een voorkeur voor een strak en modern interieur, dan hoef je niet perse te kiezen voor wit licht. Juist sfeerverlichting kan een soft touch geven aan jouw inrichting. Doordat er veel keuze is in soorten verlichting en zelfs de kleur van de verlichting, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Hoe maak jij de sfeer die je voor ogen hebt. En hoe zorg je er voor dat je wel dat boek kunt lezen, dat je genoeg licht hebt tijdens dat gezellige etentje en dat je kamer toch niet in een ongezellige ‘lichtzee’ veranderd.

Kies meerdere lampen per ruimte

Door voor meerdere soorten lampen te kiezen, zorg je er voor dat een ruimte meerdere functies kan hebben. Lampen zijn er in veel soorten. Denk aan plafondlampen, hanglampen, wandlampen, tafellampen en vloerlampen. Maar ook wandspots. Door deze verschillende lampen met elkaar te combineren, kun je een ruimte beter benutten. De hanglampen zorgen voor voldoende licht boven de tafel om een gezelschapsspel te doen, een puzzel te maken of voor dat gezellige etentje. De tafellampen en wandlampen zorgen voor een gezellig gedimd licht in de kamer. De vloerlamp is heerlijk om aan te doen als je een boek wil lezen…

Kleuren en materialen

Ook zijn er verlichting meerdere kleuren en materialen beschikbaar. Bedenk dat een lamp misschien subtiel, maar tegelijk ook wel nadrukkelijk aanwezig is. Een lamp kiezen doe je dus met zorg. Zo kan een mooie zwarte wandlamp je prachtige kachel bijvoorbeeld extra mooi laten uitkomen. En kunnen grote hanglampen met een industriële uitstraling de eettafel extra belichten, zelfs met het licht uit.

Lichtbronnen

In de verschillende lampen kun je ook de lichtbronnen aanpassen. Hadden we vroeger alleen de gloeilamp, hebben we inmiddels heel wat meer keuze en zijn de lampen veel energiezuiniger. Maar die verschillende lampen geven ook verschillend licht en hebben een ander energieverbruik. Precies de reden waarom fabrikanten voortaan het aantal ‘lumen’ op de verpakking zetten. Met lumen (ook wel afgekort als lm) in plaats van ‘watt’ kun je de hoeveelheid licht makkelijker met elkaar vergelijken.

Om je een beetje een idee te geven kun je aanhouden dat het vroegere 15 watt een lichtopbrengst heeft van 100 tot 150 lumen, 60 watt met 700tot 800 lm en 100 wat voor meer dan 1300 lm. Hoe hoger het getal, hoe meer licht dus. Goed om te weten is dat hierbij uitgegaan is van het zogenaamde peertjesmodel. Een ronde lamp (of peertje) geeft het licht rondom terwijl bij een spotje een lichtbundel ontstaat. Het licht bij een lichtbundel oftewel spot is feller dan dat van een peertje. Dit betekent dat je bij een spotje dus minder lm nodig hebt omdat de lichtstraal op een beperkt oppervlakte schijnt. Fijn bijvoorbeeld om een schilderij uit te lichten of voor een bureaulamp. 

Bij je nieuwe lamp direct ook de juiste lichtbron met het juiste aantal watt of aantal lumen bestellen, is dus we zo slim. Op Directlampen.nl kan dat. Alleen zo krijg je echt het plaatje compleet en zoals jij het in je hoofd hebt.

Geef een reactie