InterieurWonen

Je huis verlichten: zo pak je dat aan!

Je huis verlichten: zo pak je dat aan!

Het verlichten van een woning is geen eenvoudige klus, maar wel heel belangrijk. Wanneer je dit op de juiste manier aanpakt, zorg je zowel voor extra sfeer als meer functionaliteit in de woning. Maar hoe pak je dit nu precies aan? Welke lampen heb je allemaal nodig en hoe combineer je deze tot een mooi, praktisch en bovenal sfeervol geheel? Kortom: je huis verlichten, hoe pak je dat nu aan?

Zodra je meer licht in je woning aan wilt brengen of misschien wel een geheel nieuwe ruimte wilt verlichten, dan is het belangrijk om altijd eerst met een lichtplan te starten. Een lichtplan maken lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het alleszins niet. Een goede verdeling maken tussen de verlichting in jouw woning is niet iets wat je even snel doet. Hier gaat heel wat tijd in zitten en ook dan moet je nog een aantal keuzes maken. Kies je bijvoorbeeld voor led inbouwspots of standaard armaturen? Allemaal vragen, geen antwoorden. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Daarom leggen we je in dit artikel stap voor stap uit hoe je een efficiënt lichtplan opstelt. Lees mee en laat je inspireren.

Maak een plattegrond

Begin altijd met het maken van een plattegrond. Wees niet bang, hier hoef je echt geen tekentalentje voor te zijn. Zolang je maar globaal kunt laten zien hoe verschillende ruimtes in huis zijn ingedeeld. Waar stopcontacten aanwezig zijn, welke meubels er staan, welke functie de ruimte vervult, enzovoorts.

In sommige gevallen gaat het maken van een plattegrond heel gemakkelijk. Bij veel woningen wordt dit immers standaard gegeven bij de sleuteloverdracht. De kans is dus groot dat je deze plattegrond eenvoudig kunt opvragen of nog ergens in huis hebt liggen. Dat bespaart jou weer een heleboel extra tijd.

Begin met de basisverlichting

Laten we beginnen bij de basis. Dan komen we natuurlijk uit op de basisverlichting. Dit is de verlichting die in geen enkele woning mag ontbreken. Dit zorgt ervoor dat de gehele ruimte wordt verlicht vanuit een centrale plaats. Je zal bij het aanzetten van deze verlichting dus direct over functioneel licht beschikken. Genoeg om je plek in huis te vinden.

Over het algemeen wordt geadviseerd om voor dimbare inbouwspots te kiezen als het om basisverlichting gaat. Deze spots kunnen eenvoudig gedimd worden, waardoor je de sfeer zelf geheel naar eigen hand kunt zetten.

Decoratieve verlichting

Vervolgens is het goed om over decoratieve verlichting na te denken. Dit is verlichting die specifiek wordt gebruikt voor het verbeteren van de sfeer in huis. Hierbij kun je denken aan alle vormen van sfeerverlichting. Zelfs kaarsen vallen onder deze categorie.

Stiekem is dit toch wel de leukste vorm van verlichting, omdat je er werkelijk alle kanten mee op kunt. Daarnaast kun je deze vorm van verlichting geheel aan jouw interieur afstemmen.

Extra functionele verlichting

Dan zijn er ook nog kleine lichtjes die als extra functionele verlichting kunnen worden ingeschakeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nacht- of leeslampje. Dit zijn handige, kleine lampen die op verschillende manieren kunnen worden ingezet.

Geef een reactie