TipsWonen

Het belang van goede raamdecoratie in huis

goede raamdecoratie in huis

Het belang van goede raamdecoratie in huis wordt vaak onderschat. Bij het kopen van een nieuwe woning staan we vaak niet stil bij het aanschaffen van de juiste raambekleding. De meeste mensen zijn maar wat druk met het kopen van nieuwe meubels, decoratiestukken en het plannen van verbouwingen, maar het kopen van nieuwe raambekleding komt dikwijls op de laatste plek te staan. Wat niet veel mensen weten is dat raambekleding de basis van de woning vormt. Dit samen met de vloer en de muurbekleding. Het belang van goede raamdecoratie in huis is dan ook enorm groot. In dit artikel vertellen we je waarom dit precies zo is én waar je dan op moet letten bij de aanschaf van nieuwe raambekleding.

Het garanderen van privacy

Raamdecoratie speelt met name een grote rol bij het creëren van voldoende privacy in huis. Zonder raambekleding zal iedereen zonder moeite het huis binnen kunnen kijken. In sommige ruimtes is dat misschien geen probleem, maar je moet er natuurlijk niet aan denken dat mensen in de badkamer of de slaapkamer kunnen kijken. De nodige privacy is in deze ruimtes van essentieel belang. Ook in de woonkamer wil je soms ook zonder problemen van een boekje kunnen genieten, zonder steeds de starende blikken van voorbijgangers te voelen. Voldoende privacy in huis verhoogt het wooncomfort aanzienlijk en raambekleding speelt daar een essentiële rol in.

Het garanderen van privacy

Reguleren van lichtval

Het reguleren van lichtval is belangrijker dan je denkt. Lichtval is niet in iedere ruimte even gewenst. Zo zal je in de slaapkamer juist je uiterste best doen om het licht zoveel mogelijk te weren, terwijl je er in de woonkamer juist baat bij hebt om veel natuurlijk daglicht in huis te halen. Daarom is het belangrijk om over goede raamdecoratie te beschikken, waarmee het mogelijk is om het lichtval naar wens te reguleren.

Het is dan ook verstandig om per ruimte naar de juiste raambekleding te gaan zoeken. Koop niet één soort raambekleding en plaats deze in de gehele woning, maar bepaal eerst de functie van de raamdecoratie per ruimte. Zo zal je in de slaapkamer eerder gebaat zijn bij een verduisterend (rol)gordijn, terwijl je in de woonkamer wellicht eerder voor jaloezieën kiest om het lichtval zelf te reguleren.

Sfeerverhogend

En last but not least… raamdecoratie is natuurlijk ook gewoon enorm sfeerverhogend. Met de juiste raambekleding vorm je de basis van je woning. Op die basis kun je vervolgens voortborduren. Begin bij de aanschaf van een nieuwe woning dan ook niet direct met het stylen van het interieur, maar begin met het optimaliseren van de basis. Als de basis goed zit, dan zal de sfeer altijd juist zijn.

Op het gebied van raamdecoratie zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden. Daarnaast zijn de verschillende soorten raambekleding vandaag de dag ook nog in enorm veel verschillende kleuren en motiefjes verkrijgbaar. Hoe mooi het ook is om voor een trendkleur te kiezen, wij bevelen wel aan om juist voor een wat neutralere kleur te kiezen. Zo weet je zeker dat deze bij iedere interieurtrend zal staan en hoef je de raamdecoratie niet te vervangen bij het aanpassen van je interieur. Dat scheelt een hoop kosten op de lange termijn!

Geef een reactie