InterieurTipsWonen

Manieren om je huis warm te houden en het wooncomfort te verbeteren

Manieren om je huis warm te houden en het wooncomfort te verbeteren

In nieuwbouwwoningen zal je het tegenwoordig niet snel meer koud hebben. Deze worden zo goed geïsoleerd dat het soms zelfs lastig is om voor voldoende ventilatie te zorgen. Wanneer je echter in een oude woning woont of deze binnenkort betrekt, dan is de kans groot dat het huis vaak erg koud aan voelt. En dat kan het wooncomfort aardig in de weg zitten. Een koud huis kan voor enorm veel ongemakken zorgen. In de nacht wakker liggen van de kou, in de avond bibberend op de bank met een dekentje… dat is niet bepaald genieten van je eigen woning.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om ook een wat oudere woning beter warm te houden. Hier vind jij een aantal tips die gegarandeerd helpen. Zo zit je nooit meer te bibberen op de bank.

  Ontdek waar de tocht vandaan komt

Allereerst is het belangrijk om te ontdekken waar de tocht precies vandaan komt. Tocht opsporen is in de meeste gevallen makkelijker dan je denkt. Vaak is er niet meer nodig dan het huis afspeuren en bij deuren en ramen je hand houden. Je voelt vanzelf een koude tochtstroom wanneer je de plek gevonden hebt. In sommige gevallen sta je echter voor een raadsel.

In dat geval is er een slimme manier waarop je tocht kunt lokaliseren. Ga in de avond met een kaarsje door het huis. Steek deze aan en loop voorzichtig langs ramen en deuren. Blijf af en toe even stil staan. Wanneer het kaarsje begint te bewegen, heb je de tochtvlaag gevonden. Zodra deze gevonden is, kan je stappen ondernemen om de tocht te verminderen.

Hang dikke gordijnen op

De meeste kou komt naar binnen via de ramen. Daarom is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te isoleren. Nu kan je kiezen voor dubbelglas, maar dit is in de meeste gevallen zeer prijzig en niet iedereen heeft hier de financiële middelen voor. Zeker niet op de korte termijn. Gelukkig is er ook nog een andere (en relatief goedkopere) oplossing mogelijk. Namelijk het ophangen van gordijnen. Hoe dikker, hoe beter. Hoe dikker, hoe meer kou deze tegen zullen houden.

Investeer in een warm vloerkleed

Wist je dat een koude vloer de warmte in huis met maar liefst 10% kan doen afnemen? Het loont daarom zeker om te investeren in een warm vloerkleed. Plaats deze het liefst in ruimtes waar je veel tijd in doorbrengt. Denk aan de woonkamer en de slaapkamer. Zo geniet je altijd van warme voeten, koel je zelf minder snel af en zal je dus ook veel minder stoken. Win-win!

Ontlucht radiatoren

Dit is een klusje wat nog maar al te vaak vergeten wordt. Toch is het wel heel belangrijk. Wanneer er verstoppingen in de radiatoren optreden, loop je het risico dat de radiatoren uiteindelijk minder snel warm zullen worden. Hierdoor moet je meer stoken voor hetzelfde effect. Het is daarom beter om ze regelmatig te ontluchten, zodat de radiatoren beter zullen werken.

Geef een reactie