TipsWonen

Welke kabels gebruik ik waarvoor in huis?

Welke kabels gebruik ik waarvoor in huis

In huis zijn veel dingen aangesloten door middel van draden en kabels. Denk bijvoorbeeld aan de TV of lampen. Het is natuurlijk belangrijk dat hiervoor de juiste kabels gebruikt worden. Welke je gebruikt is afhankelijk van datgene wat je gaat aansluiten en waar je het gaat plaatsen. Verschillende soorten kabels hebben verschillende eigenschappen. We zullen hier een aantal kabels bespreken en benoemen wat de eigenschappen hiervan zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken.

Welke kabels gebruik je waarvoor?

Er zijn heel veel verschillende soorten kabels. We zullen er een aantal noemen en hierbij beschrijven wanneer je deze het beste kunt gebruiken.

 • Grondkabel: wordt gebruikt om ondergronds elektrische verbindingen te maken.
 • Solar kabel: wordt gebruik om zonnepanelen aan te sluiten op je groepenkast of andere elektrische installaties.
 • Siliconenkabel: dit is een hele flexibele kabel die je in bijna alle mogelijke hoeken of vormen kunt toepassen. Daarnaast is hij ook zeer geschikt om te gebruiken in omgevingen met aanzienlijke temperatuurwisselingen.
 • Thermostaatkabel: wordt gebruikt om de thermostaat aan te sluiten op je cv-ketel.
 • Signaalkabel: wordt gezien als een heel betrouwbare kabel. Is te gebruiken in situaties waarin hoge veiligheidseisen gesteld worden.
 • Coax kabel: wordt gebruikt voor de overdracht van beeld en geluid. Deze kabel wordt ook wel antennekabel genoemd.
 • Installatiedraad: omvat veel verschillende type draden die hun eigen functie hebben. Daarom zullen we deze categorie apart nog extra toelichten. 

Welke soorten installatiedraad zijn er?

Hierboven werd al gezegd dat installatiedraad een term is voor verschillende soorten draden. Een aantal draden die bij Elektramat onder de noemer installatiedraad vallen zijn: aansluitdraad, VD draad, aarddraad, montagedraad en snoer en flexibele buis met draad.

 • De aansluitdraden worden gebruikt om de groepenkast aan te kunnen sluiten. Een kenmerk hiervan is dat het soepel draad is.
 • Met VD draad kun je elektrische installaties aansluiten. Gebruik het bijvoorbeeld om een stopcontact aan te sluiten. VD draad is verkrijgbaar in vier kleuren: blauw (nuldraad), zwart (schakeldraad), geel/groen (aardedraad) en bruin (fasedraad).
 • Aarddraad kan gebruikt worden om je huis, badkamer en elektronische installatie te aarden. Het bestaat uit koperdraad en is verguld met een laag tin.
 • Voor het bedraden van toestellen en apparaten wordt vaak montagedraad en snoer gebruikt. De geleider is flexibel en maakt de installatie gemakkelijker.
 • Een flexibele buis brengt je gemak. Je hoeft zelf geen draden of kabels door buizen te trekken. De kabels worden goed bij elkaar gehouden door de buis en zijn daarnaast ook goed beschermd.

Hoe kies ik de juiste kabel?

Zoals je ziet zijn er dus heel veel verschillende soorten kabels. Maar hoe kies je nu de juiste? Voor het antwoord op deze vraag breng je een aantal dingen in kaart. Allereerst: wat ga je aansluiten? Kijk daarnaast onder welke omstandigheden en op welke plek je de kabels gaat plaatsen. Hierbij zoek je dan de juiste kabel. Zorg er eventueel ook voor dat de kabel de juiste dikte heeft, het juiste aantal aders en de juiste lengte. Kom je er toch niet helemaal uit. Dan kun je het beste navraag doen bij de aanbieder of een professional.

Geef een reactie