Tuin

Aan de slag als hovenier: hobby of meer dan dat?

hovenier

Heb je groene vingers? Ben je dol op het restylen van andermans tuinen? Waarschijnlijk ben je eerst begonnen met het opknappen van tuintjes van familieleden en kennissen. Deze werden lovend ontvangen en je werd overladen met complimentjes, maar uiteindelijk zijn zij ook wel voorzien en is het tijd voor meer uitdaging. Wist je dat (bijna) alle hoveniersbedrijven ooit zijn begonnen als ZZP’ers? Natuurlijk kun je niet van de ene op de andere dag besluiten dat je graag hovenier zou willen worden. Trainingen en diploma’s zijn toch wel een vereiste om dit beroep te kunnen uitoefenen. Als jouw passie hier ligt, zal je dan ook nog een hoop hordes tegenkomen voordat je er echt je beroep van kunt maken. En als je je uiteindelijk ingeschreven hebt als hovenier, komt er nog een uitdaging om de hoek kijken: het vinden van klanten. Aan de slag gaan al hovenier gaat simpelweg niet over 1 nacht ijs, maar je kan het jezelf wel gemakkelijker maken met de volgende tips.

Schrijf een ondernemingsplan

Voordat je je bedrijf gaat in schrijven bij de Kamer van Koophandel is het allereerst belangrijk om een weldoordacht ondernemingsplan te schrijven. Hierin schrijf je alles wat te maken heeft met jouw bedrijf: wat ga je doen, waar ben je gevestigd, is er een markt voor jouw diensten en waaruit blijkt dat, hoeveel geld moet je investeren om je bedrijf te starten en natuurlijk welke rechtsvorm je wilt kiezen. Al deze dingen zijn van groot belang voordat je je inschrijft. Zo zet je niet alleen alles voor jezelf op een rijtje, maar ben je ook goed voorbereid op eventuele vragen tijdens de inschrijving.

Maak reclame voor jouw diensten

Als je simpelweg googelt op ‘hovenier’, krijg je zo al honderden hits. Het is dan ook belangrijk dat jij ervoor zorgt dat jouw bedrijf in de top 10 terecht komt. Mensen gaan niet 50 pagina’s doorbladeren voordat ze jouw bedrijf tegenkomen. Zorg dat je sowieso op de eerste pagina van een zoekmachine terecht komt. Nog beter is natuurlijk om de allereerste hit te zijn, maar dat vraagt een hoop expertise. Je kan ervoor kiezen om een specialist in SEO in te schakelen als je er wat voor voelt om op deze manier klanten te werven. Je kan ook zelf met bepaalde technieken op de proppen komen om jouw website beter vindbaar te maken.

Een blog starten of social media kanalen inschakelen

Om meer klanten te werven is het belangrijk dat je werkt aan zoekmachine optimalisatie. Maar wat is de betekenis van zoekmachine optimalisatie eigenlijk? Simpel gezegd werk je hierbij aan een kwalitatieve website om zo hoger in zoekmachines te scoren. Je kan hiervoor allerlei moeilijke technieken gebruiken, maar je kan ook zelf een hoop doen. Start bijvoorbeeld een blog en plaats leuke artikelen over je werkzaamheden en dingen die je tegenkomt op het werk. Of geef leuke tips over verschillende tuin gerelateerde onderwerpen, zoals snoeiwerkzaamheden of het indelen van een kleine tuin. Bij elk artikel plaats je vervolgens een link naar jouw website. Ook op social media kan je veel reclame maken en opdrachten binnenslepen. Start bijvoorbeeld leuke deelacties om zo zoveel mogelijk mensen te bereiken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Geef een reactie