TuinWonen

Besparen op boodschappen, leg een moestuin aan

besparen op boodschappen met een moestuin

Boodschappen, maandelijks een van de duurdere kostenposten. Kan ik besparen op mijn boodschappen en het nog leuk hebben tegelijk? Ja, dat kan! Leg een moestuintje aan of plant fruitbomen en geniet van al dat gratis eten dat uit je eigen tuin komt. Een moestuin bijhouden kan zelfs leuk zijn. Samen met je zoon of dochter of lekker alleen groene vingers kweken. Lekker in de buitenlucht geld besparen, wie wil dat nu niet?!

Aanleggen moestuin

Hoe begin ik, waar begin ik en heb ik wel ruimte? Het is best een pittige klus, kiezen waar je jouw moestuin wil en het klaarmaken van de grond hieronder. Heb je in de tuin geen plek voor een moestuin? Geen zorgen, je kan namelijk een moestuin maken tegen de muur. Dit wordt een verticale tuin genoemd, hier kan je bloemen inzetten en groente in laten groeien.

Ook kan je natuurlijk op een normale manier je moestuin ergens in je achtertuin hebben liggen, het klaarmaken van de grond is de volgende stap. Het is het makkelijkste om dit met een tuinfrees te doen, zo heb je de grond heel snel omgespit. Heb je de groene vingers te pakken, dan kan je er altijd nog een broeikas bijzetten, voor bijvoorbeeld tomaten.

Wat zet ik in mijn moestuin?

Je kan best veel producten in je moestuin zetten, het ligt er helemaal aan wat jij het lekkerste vindt. Hou jij bijvoorbeeld van aardbeien en niet van wortel, dan ga je aardbeien planten. Toch is er verschil tussen de producten. Er zijn producten die makkelijk groeien en producten die wat moeilijker zijn. Wat je in ieder geval altijd moet onthouden is dat elke groente in je moestuin zorg nodig heeft. Geef je planten dan ook water als het een tijd niet regent en haal zo snel mogelijk het onkruid weg, zodat je planten maximaal kunnen groeien.

Een product als aardbeien is makkelijk om te laten groeien. Bij de aardbei hoef je letterlijk alleen het zaadje te planten in een kleine omgeving, zoals een bakje, en rustig wachten tot je aardbeien komen. Het kan zo zijn dat je het eerste jaar geen aardbeien krijgt, maar deze planten overleven het een hele tijd, van een aardbeienplant kun je jaren genieten. Ook bonen zijn gemakkelijk om te laten groeien. Water geven, onkruid weghalen en de bonenplant groeit. Wel heb je voor bonen een hekwerk nodig waar de bonenplanten langsaf kunnen groeien. Je kunt de bonenplanten aan het hek vastmaken, zodat de bonenplant de hoogte in groeit en niet richting andere planten.

Conclusie

Heb jij een hart voor natuur en wil je op je boodschappen besparen? Leg dan een moestuin aan. Het is leuk om je eigen producten te verbouwen of je dit nu alleen doet of samen met een ander. Weet goed wat je plant en hoe je de plant moet verzorgen en vergeet vooral niet je planten water te geven. Vergeet je dit, dan zullen je planten al snel uitdrogen. Geniet van je zelf verbouwde eten!

Geef een reactie