InterieurTipsWonen

Alles wat je moet weten over het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering

Het is in Nederland niet verplicht om over een aansprakelijkheidsverzekering te beschikken. Toch kan het wel enorm handig zijn. Deze verzekering vergoed de schade waarvoor jij door wet aansprakelijk wordt gehouden. Denk hierbij aan materiële en fysieke schade. Schade in eigen huis valt niet onder de aansprakelijkheidsverzekering, ook niet als dit door je eigen kinderen gebeurd. Overweeg jij om een aansprakelijkheidsverzekering van Diks af te sluiten en ben je benieuwd wat deze verzekering precies dekt? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering.

Welke schade wordt WEL gedekt door mijn verzekeraar?

Natuurlijk wordt niet alle schade gedekt door jouw verzekeraar. De schade moet wel voldoen aan enkele criteria. Hieronder zetten we op een rijtje welke schade wel gedekt wordt. Let op: dit is niet bij iedere verzekeraar hetzelfde. Controleer eerst je polis voordat je een conclusie kunt trekken:

  • De schade moet altijd bij iemand anders aangericht zijn. De aansprakelijkheidsverzekering keert enkel uit als schade bij een ander individu is veroorzaakt.
  • De schade mag nooit opzettelijk zijn aangebracht. Wanneer je tijdens een ruzie de deur van je buurman kapotslaat, zal je zelf voor de kosten aansprakelijk worden gehouden. De aansprakelijkheidsverzekering keert dan niet uit. Wanneer er twijfel bestaat over je aanvraag, kan de verzekeraar een onderzoek instellen.
  • De meeste mensen verzekeren hun gezin direct mee. Wanneer je kind per ongeluk een glas limonade laat omvallen en het vloerkleed van de buurman beschadigd raakt, zal de verzekeraar automatisch uitkeren. Wanneer je kind in eigen huis schade berokkent, wordt dit helaas niet uitgekeerd.
  • Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om je huisdieren mee te verzekeren. Hoe lief je hond of kat ook kan zijn. Soms willen ze nog wel eens uithalen of bijten. In dat geval kunnen ze iemand anders schade toebrengen. Jij bent als baas verantwoordelijk voor de medische kosten die dan ontstaan. Deze worden bij sommige verzekeraars gewoon vergoedt. Lees wel je polis goed na, want dit is zeker niet bij elke verzekeraar het geval.

Schadevergoeding

Welke schade wordt NIET gedekt door mijn verzekeraar?

We zeiden het al eerder: niet alle schade wordt gedekt door je aansprakelijkheidsverzekeraar. Wanneer je schade aan eigen spullen veroorzaakt zal dit bijvoorbeeld niet vergoed worden. Ook als je iets gehuurd of geleend hebt, kan de schade niet verhaald worden op je verzekeraar. In dit geval ben jij de eigenaar en valt het dus niet onder schade aan de spullen van iemand anders. Ook schade door een motorvoertuig wordt nooit vergoed. Hiervoor bestaat de verplichte WA-verzekering.

Hoeveel premie betaal ik?

Als je overweegt om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, wil je logischerwijs wel weten hoeveel premie je uiteindelijk zal moeten betalen. Over het algemeen kunnen we je geruststellen. Doorgaans betaal je niet meer dan enkele luttele euro’s per maand. Gemiddeld kost de premie tussen de 1 en 5 euro. Voor de meeste gezinnen is dit dan ook bijna niet op te merken aan de vaste laten. De premie wordt opgesteld op basis van je gezinssamenstelling, leeftijd en de woonplaats.

premie aansprakelijkheidsverzekering

Geef een reactie