TipsTuin

Maak van je tuin een speeltuin!

maak van je tuin een speeltuin

Jarenlang was jouw tuin strak, kaal en saai. Je kinderen zitten met mooi weer bij iemand anders in de tuin, want bij jullie is niks te beleven. Dit gaat veranderen! We geven je tips voor een kindvriendelijke (speel)tuin, maar vergeten hierbij de ouders niet.

Hoe groot is jouw (speel)tuin?

Belangrijk voor de start van jouw ‘project’ is kijken hoeveel ruimte en budget je tot beschikking hebt. Bij een grote tuin ligt de indeling anders dan bij een kleine tuin. Met een groot budget kun je werk uitbesteden en bij een minder budget ga je lekker zelf aan de slag!

Hoe oud zijn je kinderen?

Heb je jonge kinderen (0-5)? Dan is het verstandig naast plezier, ook op veiligheid te letten. Denk aan rubberen tegels. Dek gevaarlijke punten af met kussens of foam. Kleine kinderen willen vaak lekker vies worden. Een zandbak staat daarom garant voor plezier.

Zijn je kinderen al wat ouder (6-11)? Geef ze dan iets actiefs. Vaak kunnen deze kinderen zich niet de hele dag vermaken met een glijbaan of zandbak. Denk aan een kleine trapveldje, klimtoestel, schommel of de must-have van ieder kind: een trampoline!

Voor de pubers (12+). Zij hebben het meeste spelen in de tuin wel gehad. Ze komen nu vaker met vrienden ‘chillen’ en genieten van het mooie weer. Om te zorgen dat ze hier lekker kunnen zitten zijn grote tuinmeubels in trek. Een grote hoekbank of een hangstoel met heel veel kussens! Die je na het warme weer prima in een kussenbox kan opbergen.

Leuke ideeën voor in de tuin

Zorg dat je tuin gezellig aanvoelt. Denk aan (kunst)gras, bloemen en lekkere knusse hoekjes. Probeer je tuin niet te strak te maken. Met kinderen wordt het vanzelf weer rommelig ;- ).

In de tuin zijn ook dieren erg leuk. Ga jij voor een konijnenhok of kippen? Kinderen vinden het erg leuk om de beestjes te verzorgen en met ze te spelen. Kijk wel goed welke dieren er geschikt zijn als huisdier.

Een moestuin is een echte aanrader. Plant je eigen tomaatjes, wortels en radijsjes en eet ze op als ze rijp zijn!

Wat moet je met regen in de tuin?

Probeer een overdekte plek te creëren. Denk aan een schuurtje of tuinhuisje waar de kinderen in kunnen: tekenen, knutselen, zingen en druk doen! Probeer een oude caravan op te knappen zodat ze een eigen kleine speelcaravan krijgen.

Geniet van je tuin!

Geef een reactie