TipsTuin

Inspiratie voor een vrolijke en kleurrijke tuin

Inspiratie voor een vrolijke en kleurrijke tuin

Momenteel is de tuin vol op in leven en verschijnen de mooiste kleuren in de tuin. De bloemen worden druk bezocht door hommels, bijen en vlinders en verspreiden heerlijke geuren. Het ultieme geluksgevoel in de tuin!

Voor wie op zoek is naar deze kleurrijke planten kan het beste zoeken binnen de productgroep vaste planten. Dit zijn veelal bladverliezende tuinplanten die in het voorjaar uitlopen en afhankelijk van de soort, in het voorjaar, zomer of najaar bloeien. Door verschillende soorten vaste planten met elkaar te combineren kun je van het voorjaar tot najaar kleur in de tuin creëren. Daarnaast zijn veel van deze vaste planten erg mooi wanneer deze samen gecombineerd worden.

Helaas is het in het tuincentrum lastig te zien welke planten mooi zijn om met elkaar te combineren. Gelukkig heeft de website Plantengrow.nl daar iets op gevonden. Deze webwinkel biedt kant-en-klare plantpakketten aan met de mooiste plantcombinaties. Ideaal wanneer je zelf niet al te groene vingers hebt. Voorbeelden van mooie plantcombinaties zijn Helenium ‘Moerheim Beauty’ samen met Echinacea purpurea ‘Harvest Moon’ en Verbena bonariensis ‘Lollipop’.

Combineren met siergrassen of bladplanten

Naast het gebruik van vaste planten is het erg mooi om deze te combineren met bijvoorbeeld siergrassen of bladplanten. Siergrassen zijn erg decoratief vanwege het blad van de plant. Sommige soorten grassen geven tevens in het najaar ook nog een prachtige bloei (bijvoorbeeld de Miscanthus soorten). Bladplanten zijn, zoals de naam al doet vermoeden, decoratief vanwege de kleur, vorm of geur van het blad. Veelgebruikte en bekende bladplanten zijn de Hosta sieboldiana ‘Elegans’, Heuchera ‘Caramel’ en Blechnum spicant (varen). Door juist deze soorten planten met elkaar te combineren creëer je vrolijke en kleurrijke borders.

Groenblijvende planten

Om te zorgen dat er ook in de winter kleur in de tuin is, is het raadzaam om ongeveer voor een vierde van de beplanting te kiezen voor groenblijvende planten. Dit zouden groenblijvende vaste planten of siergrassen kunnen zijn, maar eventueel ook haagplanten of (solitaire) heesters.

Haagplanten zorgen daarbij voor een groene en natuurlijke omheining terwijl groenblijvende heesters zorgen voor body in de tuin. Een combinatie hiervan is ook perfect te gebruiken in onze tuinen. Een bekende en veelgebruikte, groenblijvende haag is de Taxus baccata. Bekende groenblijvende heesters zijn de Aucuba japonica ‘Variegata’, Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’ en Choisya ternata ‘Aztec Pearl’.

Om te zorgen dat bovenstaande planten goed gaan groeien is het belangrijk dat de bodembewerking op de juiste wijze is verricht. Zorg dat de bodem goed is omgespit zodat overtollig water in de bodem kan trekken. Zorg daarnaast voor voldoende humus in de grond. Meng dus tijdens het aanplanten compost of potgrond door de bodem.

Geef daarbij na aanplanten regelmatig water en bemest de planten twee keer per jaar, in het voorjaar en zomer.

Geef een reactie