InterieurTipsWonen

Het belang van een ergonomische werkplek aan huis

ergonomische werkplek aan huis

In loondienst of niet… je hoeft niet minder productief te zijn als je vanuit huis werkt. Het enige wat je nodig hebt is een fijne ruimte om te werken en een goed ingedeelde werkruimte om al jouw aandacht te focussen op het werk. Wat niet veel mensen beseffen, is dat ook thuis enkele Arbo regels gelden. Deze kunnen zelfs gecontroleerd worden door een inspecteur. Hierbij wordt er gekeken naar een goede ergonomische werkplek, maar ook naar verlichting en de hoeveelheid uren die doorgebracht worden in het kantoor. In dit artikel vertellen we meer over ergonomisch verantwoorde meubels en leggen we uit waar een werkplek aan huis aan moet voldoen. Op zoek naar design kantoormeubels? Bekijk hier alvast een breed assortiment.

Wanneer een werkplek aan huis?

Als je in loondienst werkt, is het soms mogelijk om een dagje thuis te werken. Het kan ook voorkomen dat dit een vaste dag in de week wordt. Ook zelfstandigen werken doorgaans vaker vanuit huis. We zien nog steeds dat veel mensen aan de keukentafel plaatsnemen of zich lekker op de bank nestelen. Het nadeel hiervan is dat je continu afgeleid wordt door stoorzenders om je heen. Of dit nu geluiden van buitenaf zijn, je kinderen die op en neer rennen of de hond die zeurend om je heen loopt, elk geluid zorgt ervoor dat jij minder productief werkt en dat is natuurlijk niet de bedoeling! Bovendien geven deze plekken vaak onvoldoende steun aan je lichaam. Zeker als je een lange tijd doorbrengt aan de keukentafel of op de bank, zal je merken dat je lichaam begint te protesteren. Wij raden dan ook aan om voor een werkplek aan huis te kiezen als je een vaste dag per week of enkele dagen per week thuis werkt. Af en toe een uurtje aan de keukentafel is natuurlijk geen probleem. Kies als kantoorruimte een plek die afgesloten kan worden en die zoveel mogelijk prikkels buiten de deur laat.

ergonomische bureaustoel zwart
ergonomische bureaustoel zwart
ergonomische bureaustoel blauw
ergonomische bureaustoel blauw

Het belang van ergonomische meubels

Een ergonomische bureaustoel of zit-sta werkplekken kunnen tegenwoordig niet meer ontbreken in de moderne kantoren. Ook als je thuis je kantoorruimte hebt, is het van groot belang dat je aan ergonomie denkt. Elk jaar weer vallen er tientallen mensen uit door klachten aan spieren en gewrichten. Vaak komt dit door een ongezonde houding tijdens het werken. Het menselijk lichaam is eigenlijk helemaal niet gemaakt om lang stil te zitten. Als dit wel gebeurt, is het van groot belang dat alle drukpunten zo goed mogelijk ondersteund worden. Dit wordt vaak gedaan door middel van een ergonomische bureaustoel, maar ook met speciale muismatten, plekken waar je je even kunt strekken en andere innovatieve oplossingen. Bekijk in een speciaalzaak wat de mogelijkheden zijn en laat je goed adviseren alvorens je besluit aankopen te doen.

Ergonomische bureaustoel

Tips voor het inrichten van je werkplek

Wanneer je eindelijk hebt besloten welke ruimte jouw werkplek gaat worden, moet je ook nog een aantal spullen aanschaffen. Uiteraard is de inrichting geheel afhankelijk van jouw werk. Een van de belangrijkste zaken die als eerste in je ruimte aanwezig zullen zijn is een bureau en een stoel. Een bureaustoel kopen kan best een lastige klus zijn, want echt waar: de keuze is reuze. Zet ook zeker één of twee kasten in huis om al jouw spullen en administratie in op te bergen. Zo voorkom je allerlei losliggende papieren en onnodige rommel, wat juist weer voor extra afleiding zorgt tijdens het werken. Een win-win situatie, daar wordt iedereen vrolijk van, toch?

 

Geef een reactie