DuurzaamWonen

Hoe werkt een zonnepanelen systeem: van zon naar stroom

zonnepanelen systeem

Zonnepanelen worden steeds gebruikelijker in het straatbeeld. De opbrengst van een zonnepanelen systeem is dan ook erg aantrekkelijk. Je hebt dan wel een compleet systeem nodig. Het gaat om zonnepanelen, een omvormer, een montagesysteem en de juiste bekabeling. Daarmee samen kan je een goede installatie opbouwen. Hoe dat precies werkt en hoe je van zonlicht stroom kan maken, leer je door dit artikel door te nemen. Zo kan je beter begrijpen hoe alles in elkaar zit en waarom dit zo aantrekkelijk is om op je dak te hebben.

Hoe werkt een zonnepaneel?

Laten we beginnen bij de werking van zonnepanelen. Een zonnepaneel bestaat uit cellen. Dit zijn vakjes met twee laagjes silicium. Deze stof wordt uit zand gewonnen. Wanneer er zonlicht op de cel komt, dan ontstaat er stroom tussen deze twee laagjes silicium. Deze stroom is gelijkstroom en vormt het begin van de cyclus. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen die allemaal net even anders zijn. Experts van Zonduurzaam weten welke zonnepanelen voor jou het best werken. Zo maak je net wat gemakkelijker de beste keuze voor jouw situatie.

Het transporteren van gelijkstroom

De gelijkstroom wordt via kabels van de zonnepanelen naar de omvormer overgebracht. Gelijkstroom kan je namelijk niet direct gebruiken in huis. Daar moet dan eerst wisselstroom van worden gemaakt. Dit is de stroom die we in huishoudens gebruiken. Het is dus niet alleen belangrijk de juiste zonnepanelen te kiezen, maar ook de juiste omvormer. Het omzetten van gelijkstroom in wisselstroom moet wel op een manier worden gedaan zodat de beide vormen synchroon lopen. Om die reden is de omvormer dus ook belangrijk voor de veiligheid. Komt de spanning boven de bovengrens uit, dan kan de omvormer dit afremmen door uit te schakelen.

Het transporteren van de omvormer naar de meterkast

Het is natuurlijk belangrijk dat de omvormer de maximale stroomopbrengst uit de zonnepanelen genereert. Daarom is het essentieel om een omvormer te kiezen met een vermogen dat goed aansluit op de capaciteit die de gekozen zonnepanelen hebben. Het is ook voor het transport van de omvormer naar de meterkast zo dat er bekabeling voor nodig is. Dit is wel een andere kabel dan die voor de verbinding tussen zonnepaneel en omvormer. Bedenk je ook dat de omvormer op de meterkast moet worden aangesloten en dat hier vaak een aparte groep voor wordt gemaakt. Op die manier kan je voorkomen dat overbelasting ontstaat.

Hoe kan je zelf zonnestroom opslaan?

Het is belangrijk om de stroom die je opwekt te gebruiken voor je elektrische apparaten. Die moeten natuurlijk dan wel precies aan staan op het moment dat je stroom opwekt. De mogelijkheid om stroom terug te leveren aan het net bestaat nog altijd. Daarnaast is het steeds beter mogelijk om de opgewekte zonnestroom zelf op te slaan. Dat kan je doen met een geschikte thuisaccu.

Geef een reactie