Wonen

Geef je huis een nieuwe look

Geef je huis een nieuwe look

Bij de bouw van een nieuw huis ben je betrokken bij de keuze voor stenen en uitstraling. Maar koop je een bestaande woning, moet je het doen met de muren die al staan. En de buitenkant komt niet altijd overeen met het beeld van jouw droomhuis. Heb je er wel eens aan gedacht om de buitenmuren een nieuw uiterlijk te geven?

Stucen

Bij stucen wordt vaak aan de binnenmuren gedacht. Maar een gestucte buitenmuur is helemaal van deze tijd. De muren ogen strak en stijlvol en geven jouw woning meteen een nieuwe look. Eventuele scheurtjes en barsten kunnen na reparatie mooi weggewerkt worden. En je buitenmuur wordt meteen beschermt tegen de verschillende weersinvloeden. Doordat cement de basis is van stuc, wordt je muur van een extra waterdichte laag voorzien waardoor vocht en schimmel minder kans krijgen.

Toch heeft stucen ook wat nadelen. Het weer kan een grote spelbreker zijn in dit geval. De weersomstandigheden zijn namelijk erg belangrijk. De muur moet goed droog zijn voor een goede hechting dus de lichtste motregen kan al roet in het eten gooien. Maar de zon mag ook niet te hard schijnen en de wind mag niet te hard waaien want een stuclaag mag ook weer niet te snel drogen. Belangrijk is om op zoek te gaan naar de beste stucadoor die precies weet wat hij doet!

Schilderen

Maar ook met de kwast kan je jouw huis een grote transformatie geven. Niet iedereen vindt het mooi om strakke muren te hebben. Met schilderen geef je jouw huis wel weer een frisse uitstraling maar doordat je de structuur van de stenen blijft zien, houdt hij iets meer zijn oude karakter vast.

De kosten van schilderen zijn vaak lager en het voordeel is dat je dit iets makkelijker zelf kunt doen. En ook het weer heeft iets minder invloed op de werkzaamheden. De perfecte temperatuur om te schilderen is 19 graden. Maar je kan ook prima aan de slag als het tussen de 10 en 25 graden is. Als het kouder is dan 10 graden droogt de verf niet snel genoeg en is de hechting minder. Bij temperaturen boven de 25 graden droogt de verf juist weer te snel en kan je blaasjes krijgen.

Check voor je aan de slag gaat met je buitenmuren nog wel even wat de regels bij de gemeente zijn. Ga je voor een drastische verandering bestaat de kans dat je een vergunning aan moet vragen.

Geef een reactie