InterieurWonen

Hoe kun jij jouw oude haard een nieuwe look geven?

Hoe kun jij jouw oude haard een nieuwe look geven

Er gaat niets boven een warme avond bij de open haard. Zeker wanneer het kouder begint te worden in Nederland, is een open haard verrukkelijk. Wanneer de seizoenen veranderen, gebruik je jouw haard elke dag of hij staat stof te verzamelen tijdens de zomerdagen. De warme maanden zijn de perfecte tijd om de mouwen op te stropen en te beginnen met het opknappen van de woonkamer, zodat je in de herfst een social media waardige ruimte hebt met een prachtige open haard als middelpunt. Terwijl je bezig bent inspiratie op te doen voor deze nieuwe look, lees je in dit blog waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw haard.

Sfeer in de woonkamer

Wat is nu één van de allerfijnste dingen om in huis te hebben tijdens een knusse winteravond? Een open haard natuurlijk! Echter, een open haard vraagt veel van jouw woning. Je hebt namelijk een schoorsteen nodig, of op zijn minst een rookkanaal, zodat de rook niet in het huis blijft hangen. Helaas is dit niet aanpasbaar voor elke woning. Gelukkig zijn hier sfeerhaarden voor ontworpen: elektrische haarden of haarden die werken op gas. Hierbij heb je weinig tot geen rookkanaal nodig. Daarnaast kun je dergelijke haarden op diverse manieren gemakkelijk installeren. Deze haarden zijn voor iedere woning beschikbaar.

Gashaarden versus traditionele haarden

Het verbranden van hout in een open haard heeft voor veel mensen iets nostalgisch. Voor de één is dat het luisteren naar het knisperende geluid van brandend hout, voor de ander zorgt het bosachtige aroma voor een nostalgisch gevoel. Hoewel het als prettig wordt ervaren, is het lastig om er tijd voor te maken. Houthakken, houtblokken stapelen, het vuur opbouwen en de as opruimen zijn tijdrovende bezigheden in ons toch al overvolle leven.

Een goed alternatief is dan ook een gashaard. Een gasinzethaard past direct in jouw bestaande haard, waardoor de prestaties en de schoonheid ervan aanzienlijk worden verbeterd. Gashaarden zijn schoner en energiezuiniger dan hun houtgestookte tegenhangers. Toch geeft een groot percentage huiseigenaren de voorkeur aan de traditionele, houtgestookte optie. Ongeacht jouw voorkeur, zal het regelmatige onderhoud van de open haard de veiligheid en efficiëntie van de haard verzekeren. Welke haard je ook kiest: 3 zijdige inbouwhaarden, een elektrische haard of een buitenhaard, online is er ruime keuze aan haarden beschikbaar.

Upgrade naar een elektrische haard

Wanneer je een centraal punt in jouw kamer wilt creëren, kan een elektrische haard de beste optie zijn. Een televisie boven een dergelijke haard ophangen, past hier prima bij. Er bestaan haarden die in hun ontwerp rekening houden met het monteren van voorwerpen in de buurt. Daarnaast kan de lage warmteafgifte van een elektrische haard een perfecte combinatie vormen met een televisie ernaast.

Wanneer het renovatiebudget meer gericht is op de functionaliteit van de kamer dan de sfeer ervan, kan een elektrische open haard precies geschikt zijn. Dit geldt helemaal wanneer er in de kamer minder warmte nodig is. De haarden kunnen overal in jouw huis worden geplaatst, zolang er maar een stopcontact aanwezig is, zet je de haard eenvoudig neer. Elektrische haarden komen voor in een grote verscheidenheid aan ontwerpen, dus het vinden van één die past bij jouw stijl, is eenvoudig. Bovendien wordt een elektrische haard geleverd en heeft de haard weinig tot geen onderhoud nodig.

Geef een reactie