TipsWonen

Je nieuwbouwwoning duurzaam inrichten, zo doe je dat

Je nieuwbouwwoning duurzaam inrichten, zo doe je dat

Je nieuwbouwwoning duurzaam inrichten, zo doe je dat

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht en wil je jouw woning duurzaam inrichten? In dit blogartikel delen we een aantal praktische tips met je voor het samenstellen van een duurzaam interieur.

Duurzame houten vloer

Een houten vloer is één van de duurzaamste vloersoorten die er is. In tegenstelling tot andere soorten vloeren, zoals PVC of laminaat, is een houten vloer gemaakt van een hernieuwbare natuurlijke grondstof.

Hout is daardoor duurzaam, mits het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Dit betekent dat voor iedere boom die wordt gebruikt nieuw gewas wordt teruggeplaatst en dat bomen pas worden gebruikt als ze aan bepaalde normen voldoen. Het gaat bijvoorbeeld om normen met betrekking tot de breedte, hoogte en de leeftijd van de boom.

Bij het kopen van een houten vloer is het belangrijk om op twee zaken te letten: Koop alleen een houten vloer die gemaakt is van hout met een FSC keurmerk. De prijs per vierkante meter. Een vloer van duurzaam hout kost doorgaans zo’n € 80,- tot € 90,- per vierkante meter, exclusief leggen.

Duurzame raambekleding

Net zoals bij vloeren het geval is, is veel raambekleding helaas niet duurzaam. Kies voor gerecyclede stoffen en materialen of voor raambekleding die van natuurlijke materialen is gemaakt. Enkele voorbeelden van duurzame raambekleding zijn:

Houten jaloezieën (let ook hier op het FSC keurmerk).

Linnen gordijnen. Linnen is gemaakt van vlas. In vergelijking met katoen zijn er weinig chemicaliën nodig om van vlas garen te maken.

Gordijnen van gerecycled katoen.

Plisségordijnen van bijvoorbeeld Luxaflex die van gerecycled polyester of bamboe zijn gemaakt.

Duurzame verf

Verf op waterbasis wordt door veel mensen als duurzaam gezien. Maar zelfs in verf op waterbasis zit fossiele aardolie. Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieven beschikbaar, zoals verf van het merk Fairf, waarin natuurlijk olie afkomstig uit sloophout is verwerkt. Een ander voorbeeld is de verf van Verfgroen. Dit bedrijf verkoopt onder andere verf waarin slechts grafeen, kalk en water zit.

Duurzame verlichting

Ledverlichting is een must als je duurzame verlichting wilt. Led is namelijk 90% duurzamer dan ouderwetse gloeilampen en geeft direct volop licht als je de verlichting aanzet. In de meeste ruimtes is dat fijn, behalve in de slaapkamer omdat het licht dan te fel kan zijn. In de slaapkamer kun je daarom beter spaarlampen ophangen. Spaarlampen worden langzaam feller als je ze aanzet. Dat is prettiger als je net wakker bent. Qua energieverbruik zijn spaarlampen ongeveer 80% zuiniger dan gloeilampen.

Extra bespaartip: naast duurzame verlichting kun je het energieverbruik verder terugdringen door dimmers of bewegingssensoren te installeren.

Duurzame meubels

Meubels kunnen op verschillende manieren duurzaam zijn. Bijvoorbeeld doordat ze van hout zijn gemaakt dat het FSC keurmerk draagt. Maar duurzaamheid gaat verder dan alleen een keurmerk. Zo gebruikt het bedrijf SlowWood alleen verf en afwerkingsproducten die van natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt. Nog een voorbeeld: het bedrijf Zooi maakt meubels en woonaccessoires door restmaterialen te hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan stukjes oud metaal en restanten textiel.

Hulp bij het samenstellen van een duurzaam interieur

Het vinden van duurzame producten om een interieur mee samen te stellen is niet zo lastig. Wat wel lastig kan zijn is om ervoor te zorgen dat alle onderdelen een mooi totaalplaatje vormen. Als je dat lastig vindt, dan is het goed om een interieurontwerper in te schakelen. Een interieurontwerper is creatief en kan ervoor zorgen dat de verschillende onderdelen van het interieur tot een mooi geheel samensmelten.

Geef een reactie