Duurzaam

Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak

Als je een huis met een schuin dak hebt en je wilt dit dak van zonnepanelen voorzien, dan is het niet moeilijk om te berekenen hoeveel zonnepanelen dit dak kan hebben en hoe deze panelen het best gelegd kunnen worden. Bij zonnepanelen op een plat dak zijn er wat dat betreft heel wat meer mogelijkheden. Uitrekenen hoeveel panelen er passen is bij een plat dak dan ook heel wat lastiger. Vast staat wel dat panelen op een plat dak met een console (een soort standaard) diagonaal moeten worden gezet. Hoe de verdere berekening in z’n werk kan gaan lees je hieronder. Daarna lees je nog meer belangrijke informatie over zonnepanelen op een plat dak en de installatie ervan.

Het maximaal aantal zonnepanelen op een plat dak berekenen? Zo doe je dat

Wanneer je het maximumaantal zonnepanelen op een plat dak wilt berekenen, dan neem je ten eerste natuurlijk de oppervlakte van het dak als basis. Tegelijkertijd moet je altijd in gedachten houden dat de panelen niet te dichtbij elkaar mogen staan. De panelen zouden elkaar dan namelijk in de schaduw kunnen zetten. Dat is voor de opbrengst van je zonnepanelen zeer onwenselijk.

Een plat dak geeft je de luxe om de zonnepanelen via een console in de meest ideale hellingshoek te laten installeren. Het gaat hier om een hoek van 35 graden. Gemiddeld genomen wordt er dan van uitgegaan dat je 2,5 vierkante meter aan dakoppervlakte nodig zult hebben per paneel. Je zou de capaciteit van je dak wel verder kunnen verhogen door de zonnepanelen in een kleinere hellingshoek te plaatsen. De panelen kunnen dan immers dichter bij elkaar staan.

Als je tot in detail wilt weten wat de (on)mogelijkheden zijn van jouw dak in het bijzonder is het evenwel altijd aan te raden door een installateur een nauwkeurige berekening te laten maken. Deze installateur zal dan ongetwijfeld ook rekening houden met de factoren die we hieronder nog beschrijven.

Houd nauwgezet rekening met de dakrand

Als je een legplan gaat maken voor zonnepanelen op het platte dak van je woning, dan dien je nog met een ander belangrijk aspect rekening te houden. Hierbij draait het allemaal om de dakrand. Je kunt namelijk beter de zonnepanelen niet pal langs de rand van het dak laten installeren. Dit omdat aan de rand van een plat dak windvlagen altijd meer kracht hebben. Experts raden daarom aan om zonnepanelen minstens vijftig centimeter van de dakrand af te plaatsen.

Belangrijke wetenswaardigheden over zonnepanelen op een plat dak

Wie een plat dak van zonnepanelen wilt voorzien om met deze panelen zelf elektriciteit op te wekken, die zal ook van de volgende wetenswaardigheden op de hoogte moeten zijn.

  • Voor ieder zonnepaneel dat je laat plaatsen zul je een console nodig hebben. Deze consoles kosten ongeveer een tientje per stuk.
  • Een console is van zichzelf een vrij licht voorwerp. Om te verhinderen dat je consoles en dus ook je zonnepanelen gegrepen kunnen worden door windvlagen worden de consoles verzwaard met een ballast. Deze ballast bestaat bijvoorbeeld uit grind, zand en/of stenen.
  • Ter afsluiting van dit artikel een voordeel aan zonnepanelen op een plat dak: voor het installeren hiervan is vaak geen steiger nodig. Hierdoor kost deze installatie minder tijd en kan dit dus ook goedkoper worden aangeboden.

Geef een reactie