InterieurWonen

De meest typerende kenmerken van aluminium jaloezieën in huis

De meest typerende kenmerken van aluminium jaloezieën in huis

Bij het inrichten of geven van een make-over in huis zal je altijd rekening moeten houden met de basis. Zonder de juiste basis is het niet mogelijk om het interieur geheel naar eigen wens af te stemmen en er één mooi geheel van te maken. Onder de basis vallen niet alleen de vloeren de wandafwerking, maar ook het type raambekleding waar je gebruik van zult maken. Op dit vlak zijn er echter nog veel verschillende keuzes te maken. Want wanneer het gaat om raambekleding, dan is de keuze reuze!

Denken we aan raambekleding dan denken we al snel aan klassieke gordijnen, rolgordijnen en lamellen. Maar ook jaloezieën worden steeds vaker genoemd. Voordat je echter aan de slag kunt gaan met jaloezieën is het belangrijk om te weten dat je ook hierbij weer verschillende keuzes moet maken. Want jaloezieën zijn in werkelijk alle soorten en maten verkrijgbaar. Een ietwat minder bekende materiaalsoort is aluminium. En het is tijd om daar verandering in te brengen, want aluminium jaloezieën op maat bieden enorm veel voordelen (en natuurlijk ook enkele nadelen). In dit artikel nemen we je mee in de wereld van aluminium jaloezieën en zetten we de meest typerende kenmerken hiervan op een rijtje.

Hoog isolerende waarde

Bij het kiezen van de juiste raambekleding kijken de meeste mensen tegenwoordig ook naar de isolerende functies. Geen wonder ook, want het besef is steeds meer gekomen hoeveel warmteverlies er eigenlijk optreedt bij de ramen. Gedurende de wintermaanden kan dit zelfs betekenen dat er soms meer dan vijftien procent warmteverlies optreedt. Dat zal de stookkosten dus ook enorm doen verhogen. Hoe meer warmteverlies, hoe sneller het immers afkoelt in huis. Je stookt dan echter meer voor de buitenlucht dan dat het in huis daadwerkelijk warm wordt. Met raambekleding kan dit probleem voor een groot deel opgelost worden.

Dat geldt ook voor het gebruik van aluminium jaloezieën. Aluminium kan uitstekend isoleren en zorgt er daarmee voor dat er minder warmteverlies optreedt. Wanneer je de jaloezieën op de juiste manier gebruikt, kan dit uiteindelijk tot een fikse besparing op de stookkosten leiden. Toch weer mooi meegenomen.

In iedere ruimte te gebruiken

Een groot voordeel van aluminium jaloezieën is dat ze zeer vochtbestendig zijn. Hierdoor maakt het niet uit in welke ruimte deze worden geplaatst. Ze kunnen zowel in vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken geplaatst worden als in de woonkamer. Bovendien zijn ze ook nog eens ontzettend gemakkelijk te reinigen. Mede ook doordat ze vochtbestendig zijn. Je haalt er eenvoudigweg een licht vochtig doekje overheen en ze zien er weer zo goed als nieuw uit. Ook handig wanneer je allergisch bent voor stof.

Aan diversiteit bovendien ook geen gebrek, want aluminium jaloezieën zijn in de meest uiteenlopende kleuren verkrijgbaar. Hierdoor kunnen ze geheel naar eigen wens, smaak en het interieur worden aangepast. Er is simpelweg voor ieder wat wils te vinden!

Nadelen van aluminium jaloezieën

Iedere vorm van raambekleding kent zo haar eigen voor- en nadelen. Het is aan jou om te bedenken welke voor- of nadelen nu het zwaarst wegen. Ook aluminium jaloezieën kennen enkele nadelen. Bedenk goed of deze voor jou zwaarder wegen dan de talloze voordelen:

  • Aluminium jaloezieën zijn ontzettend eenvoudig te reinigen, maar staan er ook om bekend dat ze relatief veel stof vangen. Hierdoor zal je ze dus echt minimaal één keer per week moeten afstoffen.
  • Aluminium beschikt over een iets killere uitstraling ten opzichte van warmere materiaalsoorten zoals bijvoorbeeld hout. Dit komt bij sommige interieurstijlen juist echter weer mooier tot zijn recht. Denk bijvoorbeeld aan de industriële of moderne woonstijl.

Geef een reactie