InterieurTipsWonen

De grootste voordelen van LED verlichting

LED verlichting is dé beste opvolger van traditionele lampen. Steeds meer mensen stappen over op LED. Toch blijkt de verlichting in veel Nederlandse huizen nog helemaal niet zo duurzaam  zijn als we denken. Veel mensen maken nog steeds, soms onbewust, gebruik van minder duurzame lampen. Dit heeft er vooral mee te maken dat we vaak wachten tot een lamp het echt niet meer doet, alvorens we kijken naar alternatieven. En zelfs dan is men niet altijd geneigd om voor de duurzamere alternatieven te kiezen. Maar waar ligt dit precies aan? Wat houdt veel Nederlanders nog steeds tegen in hun zoektocht naar duurzame lampen? En van welke voordelen kunnen zij profiteren als ze wél voor led lampen kiezen? Dat lees je in dit artikel.

Angst door het verleden

Laten we allereerst wat dieper ingaan op het vraagstuk waarom sommige mensen nog steeds passen voor LED verlichting. Dit heeft voornamelijk te maken met een probleem die zich in het verleden heeft voorgedaan bij de eerste generatie led lampen. Deze lampen waren uitgerust met een koud-witte en soms zelfs blauw licht. Hierdoor waren deze lampen totaal niet sfeerverhogend en werden ze vrijwel niet binnenshuis geplaatst. Hetzelfde gold voor de lichtsterkte. Doordat ledlampen zeer efficiënt omgaan met stroom, kunnen zij veel meer licht genereren. In het verleden betekende dit ook dat het licht niet teruggeschroefd kon worden. Hierdoor waren de lampen ontzettend fel, waardoor je het gevoel had om continu in de schijnwerpers te staan.

ledlampen

Gelukkig is er door de jaren heen veel veranderd. De techniek heeft niet stilgestaan. Inmiddels zijn er ledlampen in allerlei verschillende lichtkleuren en lichtsterktes. Ook is het mogelijk om van dimbare LED verlichting te genieten. Zo kan je de sfeer in huis geheel naar eigen wens aanpassen. Je merkt tegenwoordig geen verschil meer in lichtkleur of lichtsterkte van een ledlamp of gloeilamp, ze stralen allebei een sfeervol licht uit.

Lagere energiekosten

Dit is het verreweg het grootste voordeel van LED verlichting en de belangrijkste reden om over te stappen. Doordat ledlampen veel efficiënter met energie omgaan, kun je per jaar ontzettend veel energie besparen. Wanneer je alle traditionele lampen in huis zou vervangen, kun je zelfs rekenen op een besparing van 70% op alle verlichtingskosten!

Leuk die lagere energiekosten denk je nu misschien, maar hoe zit het dan met de hogere aanschafprijs? Het valt immers wel degelijk op dat ledlampen vele malen duurder zijn dan een traditionele gloeilamp. Waar je voor een gloeilamp vroeger nog geen euro betaalde, betaal je voor een ledlamp al snel tien euro. Is het dan nog wel zo voordelig? Jazeker, want een ledlamp gaat gewoon veel langer mee. Helemaal als je de lamp ook nog eens regelmatig dimt. Gemiddeld moet je een gloeilamp circa 50 keer vervangen, voordat de ledlamp een keer aan vervanging toe is. Dit betekent dat je, ondanks de hogere aanschafprijs, op de lange termijn nog steeds goedkoper uit bent. Dit in combinatie met de lagere energiekosten zorgt voor goed gevulde portemonnee!

Goed voor het milieu

Naast de besparing op jouw energieverbruik, draag je ook nog eens je steentje bij aan het milieu. Je kunt de uitstoot van jouw woning flink verminderen door alle traditionele lampen in huis te vervangen voor LED. Hiermee investeer je niet alleen in de toekomst, maar het geeft ook nog eens een goed gevoel.

Geef een reactie