TipsWonen

Je huis brandveilig maken: zo pak je dat aan!

Je huis brandveilig maken

Helaas kan het iedereen overkomen: brand in huis. Voor veel mensen behoort dit tot één van hun grootste nachtmerries. Vaak zien we dan ook de zogenaamde ‘struisvogelpolitiek’. Als we er niet aan denken, gaat het vanzelf weer weg. Toch is brandveiligheid niet iets wat weggestopt kan worden, omdat je er simpelweg niet aan wilt denken dat dit ooit kan gebeuren. De keiharde realiteit is dat de brandweer jaarlijks duizenden meldingen van brand in huis ontvangt. Gelukkig zijn er genoeg dingen die jij kunt doen om je huis brandveilig te maken. Niet alleen om de brand te voorkomen, maar ook om over veilige opties te beschikken als er daadwerkelijk brand uitbreekt.

Noodverlichting

Het is misschien wel je ergste nachtmerrie. Er breekt brand uit en de stroomvoorziening schakelt automatisch uit. In dat geval moet je de weg naar buiten in het pikkedonker vinden. Door rookvorming kan dit nog lastiger zijn. In dat geval is het ontzettend fijn om over noodverlichting te beschikken. Dit is een lamp die bij het afsluiten van de stroomvoorziening direct ingeschakeld wordt. Zo kan je gemakkelijker de weg naar buiten vinden, waardoor de veiligheid in huis vergroot.

Bovendien is noodverlichting natuurlijk ook handig als de stroom uitvalt of als er om een andere reden even geen toegang tot verlichting is. Kortom: een echte aanrader die iedereen in huis moet halen.

Haal rookmelders in huis

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar ook een rookmelder of brandalarm zijn van essentieel belang om brandhaarden vroegtijdig te ontdekken. Als je slaapt staan je zintuigen meestal minder op scherp. Hierdoor is de kans groot dat je een brandlucht niet zo snel ontdekt. Gelukkig slapen je oren niet, dus kan je altijd gewekt worden door een alarm als dat nodig is. Een rookmelder of brandalarm verhelpt de brand misschien niet, maar geeft jou wel voldoende tijd om een veilige weg naar buiten te zoeken. Hierdoor vergroot je de kans om ongedeerd de woning te verlaten.

rookmelders

Hou deuren altijd gesloten

De brandweer maakt heel vaak mee dat mensen ’s nachts de deuren open laten. Vaak geven ze als argument dat ze zo de kinderen beter kunnen horen of dat ze zich zo opgesloten voelen als ze de deur ’s nachts sluiten. Maar wist je dat het sluiten van binnendeuren je ruim twee keer zoveel tijd geeft om te vluchten als er brand uitbreekt? Bij open deuren kan het vuur en de rook zich heel snel verspreiden. Hierdoor kan een ruimte al binnen 3,5 minuut geen overleefbare situatie meer vormen. Bij gesloten deuren is dit maar liefst 10 minuten. Dit kunnen kostbare minuten zijn, nodig om jezelf en de rest van het gezin in veiligheid te brengen.

Hou deuren altijd gesloten

Maak bovendien ook gebruik van deuren die brandwerend zijn. Zo kan een deurdranger uitgerust worden met brandwerende kwaliteiten, waardoor je de vluchttijd nog langer kunt maken. Met een Dorma deurdranger zorg je er altijd voor dat deuren gesloten zijn. Deze zorgen er namelijk voor dat de deur altijd zal sluiten.

Iedereen in het gezin kent de vluchtroutes

In het geval van brand is het soms niet mogelijk om alle gezinsleden te bereiken. In dat geval is het noodzakelijk dat iedereen in het gezin op de hoogte van de vluchtroutes zijn. Weten je kinderen bijvoorbeeld wat ze moeten doen? Kunnen zij bijvoorbeeld hun kamer zelf verlaten via het raam? Weten ze hoe ze 112 moeten bellen. Dit is cruciale informatie die het verschil tussen leven en dood kan maken. Betrek daarom alle gezinsleden in het brandveilig maken van de woning en leg uit wat ieder zijn taak is als het noodlot toeslaat. Bang maken hoeft niet, bewust maken is wel belangrijk!

Geef een reactie