Tuin

Tips om je tuin ook in de winter mooi te houden

Tips om je tuin ook in de winter mooi te houden

De winter is meestal een beetje een saaie periode voor tuinliefhebbers. De meeste planten lijken in winterslaap te zijn. De tuin oogt kaal en je brengt hier nauwelijks meer tijd in door. Geen wonder dat we meestal massaal reikhalzend naar het voorjaar uitkijken. Weer heerlijk in de tuin aan het werk mogen zijn en volop genieten van alles wat weer gaat groeien en bloeien. Een heerlijk vooruitzicht. Maar waarom zou je hier elk jaar op wachten? Ook in de winter kan de tuin namelijk best mooi zijn. Het hoeft geen kaal en saai uiterlijk te hebben. Benieuwd hoe je dit aan moet pakken? Lees dan snel verder en laat je inspireren door enkele handige tips om je tuin ook in de winter mooi te houden.

Kies voor groenblijvende planten en winterbloeiers

Wanneer je altijd enkel voor seizoensplanten kiest, is de kans groot dat je tuin in de winter inderdaad erg saai is. Alles is uitgebloeid en het ziet er zelfs een beetje mistroostig uit. Gelukkig zijn er genoeg planten die ook in de winter gewoon groen zullen blijven. Er zijn zelfs planten die juist in de winter heel mooi bloeien. Dat geeft de tuin direct een geheel andere uitstraling. Wat dacht je bijvoorbeeld van winterharde tropische planten? Deze geven de tuin direct iets exotisch en blijven de hele winter mooi. Op die manier valt er altijd iets te zien en te beleven in de tuin.

Een heerlijke plek om te zitten

De toenemende kou hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je niet van de buitenlucht kunt genieten. Juist in de winter is het belangrijk om ook regelmatig naar buiten te gaan. De frisse lucht is goed voor je. Het waterige zonnetje maakt gelukkiger. Probeer daarom elk droog moment aan te grijpen om even wat extra tijd in de tuin door te brengen.

Je kunt nog meer van de tuin genieten als je een terrasoverkapping laat plaatsen. Zo zit je altijd droog en beschut. Je zou eventueel zelfs nog een terrasverwarmer kunnen toevoegen. Plaats een fijne loungebank onder de overkapping, leg een aantal warme plaids neer en serveer een warm drankje. Zo wordt het één groot feest om lekker wat extra tijd in de tuin door te brengen. Je zal merken dat die frisse lucht je goed doet. Heerlijk genieten, het hele jaar door.

Voldoende verlichting

In de winter worden de dagen steeds korter. Hierdoor is het al heel snel erg donker in de tuin en lukt het je niet echt om te genieten. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen aan de juiste beplanting, decoratie en een fijne loungeplek denkt, maar dat je ook voor goede verlichting zorgt. Zonder verlichting kan je niet. Zeker niet als de dagen zo kort zijn.

Bovendien helpt goede verlichting het hele jaar door. Zo kan je in de zomer nog langer van de zwoele zomeravonden genieten en ben je in de winter altijd verzekerd van een verlicht pad. Zo kan je op elk moment van jouw tuin genieten. 

Geef een reactie