Wonen

Wat is lamelparket en is het een goede vloersoort?

Wat is lamelparket en is het een goede vloersoort?

Lamelparket is een gelaagde houten vloer. De vloer is opgebouwd uit kruislings verlijmd berken multiplex met daarop een slijtvaste toplaag van massief hout (meestal eikenhout).

In tegenstelling tot massief houten vloeren is lamelparket alleen aan de bovenkant van massief hout gemaakt. Daardoor heb je dezelfde uitstraling van de massief houten vloer, maar dan zonder de nadelen. Dit maakt lamelparket een goede optie als het om vloeren gaat.

Wat zijn de voordelen van lamelparket?

  • Door de opbouw van lamelparket is een houten vloer geschikt om op vloerverwarming te leggen. De onderlaag van de vloer zorgt er namelijk voor dat de vloerdelen nauwelijks reageren op schommelingen in de temperatuur en het vochtgehalte.
  • Doordat alleen de toplaag van massief hout is gemaakt is lamelparket een stuk goedkoper dan een massief houten vloer.
  • Lamelparket waarbij de toplaag van duurzaam Europees eiken is gemaakt, is een duurzame vloerkeuze. Door duurzaam bosbeheer en het relatief korte transport van het hout is de belasting op het milieu beperkt. Zeker als je het vergelijkt met andere vloersoorten, zoals PVC en laminaat.
  • De toplaag van het lamelparket kan meerdere malen worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt. Dat betekent dat je de vloer weer als nieuw kunt laten ogen. Er is geen andere vloersoort die dit voordeel biedt.
  • Lamelparket kan in vrijwel iedere denkbare kleur worden afgewerkt. Daardoor past het in ieder interieur. Goed om te weten: als je het lamelparket hebt geschuurd kun je het ook een andere kleur afwerken. Lamelparket kan dus mee veranderen met de verandering van je kleursmaak. Dit voordeel is uniek ten opzichte van andere vloersoorten.

Wat kost lamelparket?

De prijs van lamelparket kan nogal uiteenlopen. Er zijn webshops waar de prijs per vierkante meter slechts een paar tientjes is. In de meeste gevallen zijn dat vloeren van lage kwaliteit en is het hout niet duurzaam. Duurzaam eiken lamelparket van hoge kwaliteit kost ongeveer rond de € 100,- per vierkante meter, exclusief leggen.

Afhankelijk van het legpatroon dat je kiest, raden we je aan om de vloer zelf te leggen of te laten leggen. Het traditionele plankenpatroon waarbij de vloerdelen recht naast elkaar worden gelegd, kun je prima zelf leggen. Maar complexere legpatronen, zoals het visgraatpatroon of de Hongaarse punt, kun je beter door een vakman laten leggen. Speciaalzaken in houten vloeren, zoals Uipkes, hebben eigen parketteurs in dienst die al het werk voor je uit handen kunnen nemen.

Geef een reactie