InterieurWonen

Wat is het verschil tussen sausklaar stucen en behangklaar stucen?

sausklaar stucen en behangklaar stucen

Een muur of plafond in je woning kan op allerlei manieren afgewerkt worden. Zo kun je ervoor kiezen om ze te behangen, wat over het algemeen niet echt gebeurd met plafonds. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om tegels te plaatsen op de wanden. Dit zie je vooral in badkamers en keukens, niet echt in een woon- of slaapkamer. Dan wordt er meestal dus gekozen voor behang, terwijl verf ook een populaire keuze is. Voordat dit gedaan kan worden moeten de muren en plafonds belegd worden met stucwerk. Je muur en plafond stucen kosten kunnen best hoog oplopen, al hangt dit wel af van het soort afwerking. Sausklaar stucen of behangklaar stucen is bijvoorbeeld relatief goedkoop, daarover later meer. Over deze twee typen kun je hieronder van alles lezen, inclusief het verschil.

Het verschil tussen sausklaar en behangklaar stucwerk

Het verschil tussen sausklaar en behangklaar stucen zit eigenlijk puur in het afwerkingsniveau. Zo zal sausklaar stucwerk een stuk gladder zijn, wat gedaan wordt met behulp van een extra behandeling. Dit zorgt ervoor dat het sausklare stucwerk beter geschikt is voor airless latex spuitwerk, al kun je het ook met de hand sauzen met een roller of kwast en latex muurverf naar je eigen keuze. Over het algemeen zal het behangklaar stucwerk dus minder glad zijn. Dit zorgt er juist voor dat het geschikter is om af te werken met spackspuitwerk, al is het ook zeker ideaal om te behangen. Het wordt natuurlijk niet voor niets behangklaar stucen genoemd.

Waarom is er een verschil?

Het verschil tussen sausklaar en behangklaar stucwerk weet je dus inmiddels, maar mogelijk vraag je je nu af waarom er überhaupt een verschil is tussen de twee soorten. Nou, er is eigenlijk puur een verschil doordat beide type ondergronden geschikt zijn voor een andere muurafwerking. Desondanks is sausklaar en behangklaar stucen wel zeker bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Behangklaar stucwerk ziet er op het eerste gezicht vaak wat minder mooi uit, maar dit wort opgelost door het behang of spackwerk. Dit zal namelijk de oneffenheden in de ondergrond, het stucwerk dus, camoufleren. Dit is niet mogelijk met het sauzen van een muur of plafond, terwijl ook het latex spuitwerk de onregelmatigheden niet zal verbergen. Sausklaar stucwerk moet er dus tiptop uit zien, voordat het überhaupt helemaal afgewerkt wordt.

Verschil in prijs

Het verschil tussen sausklaar en behangklaar stucen zit zich overigens niet alleen in de afwerking. Er zit namelijk ook zeker een verschil in de prijs van de twee ondergronden. Over het algemeen zul je zien dat het behangklaar stucwerk een klein beetje goedkoper is dan het sausklaar stucwerk. Dit is eigenlijk best logisch. De stukadoor zal bij het sausklaar stucen namelijk meer handelingen moeten uitvoeren, waar je dus voor moet betalen. Dit heeft te maken met het feit dat bij het sausklaar stucwerk nog een extra laag aangebracht moet worden door de stukadoor. Deze laag zorgt ervoor dat er zo goed als geen oneffenheden meer aanwezig zijn in het stucwerk.

 

Geef een reactie