TipsTuinWonen

4 tips voor tuinonderhoud in het najaar

De zomer loopt weer bijna ten einde en dat betekent dat we weer aan de slag moeten om huis en tuin klaar te maken voor het najaar. Als echte tuinliefhebber weet je natuurlijk dat de tuin in het najaar veel meer aandacht vraagt dan in de zomer. Dit is niet alleen een kwestie van tuinmeubelen opbergen en regelmatig een bladhark van tuinwinkel Thomas Schimmert door de tuin halen. In het najaar maak je jouw tuin alvast gereed voor de winter en zelfs klaar voor het volgende seizoen. Je legt de basis voor de rest van het jaar. Daarom is het belangrijk dat je deze onderhoudsbeurt zorgvuldig uitvoert. In dit artikel geven we 4 tips om dit zo goed mogelijk te doen.

1.    Extra aandacht voor de planten in de tuin

Bij een onderhoudsbeurt in het najaar moet er extra aandacht aan het groen binnen de tuin gegeven. Planten die op de verkeerde plek staan of misschien zelfs wel te groot zijn geworden kun je op dit moment eenvoudig verhuizen naar een andere plek. Seizoensplanten kunnen in hun geheel verwijderd worden, zodat ze plaats maken voor vaste planten. Vaste planten die teveel ruimte in beslag nemen kunnen teruggesnoeid worden. Zorg er wel voor dat je hierbij altijd een kwalitatieve snoeischaar felco gebruikt, zodat de snoeibeurt zo effectief mogelijk uitgevoerd kan worden.

Houd er tevens rekening mee dat er ook een aantal planten zijn die je zal moeten beschermen tegen een mogelijke strenge winter. Deze kun je dan ook niet geheel onbedekt laten staan. Zorg ervoor dat je voor de juiste bodembedekker kiest. Schaf bijvoorbeeld organische mest bij Thomas-pp.nl aan en dek de wortels van de plant hiermee af. Zo voorkom je dat deze een enorme klap krijgt tijdens de winter en blijven de planten langer mooi.

organische mest bij Thomas-pp.nl

2.    Schakel een hovenier in

Heb je zelf weinig tijd om de tuin op de juiste manier te onderhouden? Of wil je de tuin misschien juist in het najaar gedeeltelijk opnieuw aanleggen? Dan is het verstandig om de hulp van een professional in te schakelen. Wat veel mensen niet weten is dat een hovenier niet alleen de aanleg van een tuin regelt, maar tevens het onderhoud doet. Daarnaast is het zelfs mogelijk om een zogenaamd ‘grasmaaicontract’ af te sluiten. De meeste hoveniers houden gratis jouw gazon bij als je hun ook ander onderhoud laat verrichten. Zo hoef je zelf geen tijd te investeren in een mooi gazon, maar wordt alles netjes voor jouw geregeld. Dat scheelt een hoop tijd en moeite!

3.    Controleer de overkapping en veranda

Na een prachtig zomerseizoen heeft ook de overkapping en veranda wel wat extra aandacht verdiend. Zeker wanneer je ook graag gedurende de wintermaanden met een dekentje onder je overkapping zit. Bekijk daarom goed of de veranda nog in goede conditie is. Heb je nog geen mooie zitplaats gecreëerd? Dan is dit het juiste moment om de mogelijkheden te onderzoeken. Een vlonder maken in tuin is ontzettend gemakkelijk en in combinatie met een overkapping levert dit zelfs in de winter nog heel veel plezier in de tuin op.

4.    Laatste keer maaien

Ook het gazon heeft nog wel een keer wat extra aandacht nodig voor het herfstseizoen van start gaat. Zodra de ergste warmte uit ons land is verdwenen, zal je wellicht nog maar één of maximaal twee keer hoeven maaien. Stel de grasmaaier iets hoger af en kies voor een heerlijke korte maaibeurt. Maak de grasmaaier vervolgens zorgvuldig schoon, zodat deze weer eenvoudig gebruikt kan worden in het voorjaar.

Geef je gazon in het najaar wat extra aandacht door voor een goede bemesting te kiezen. Dit zorgt ervoor dat het gazon mooi groen blijft in de winter en de bodem verbetert voor de start van een nieuw seizoen.

Geef een reactie