InterieurTipsWonen

Geef je open trap een boost met een traprenovatie

Geef je open trap een boost met een traprenovatie

Een open trap is een sieraad voor je huis. Dit soort trap mist de stootborden die een dichte trap wel heeft, waardoor hij licht en lucht door kan laten. Het zorgt voor een gevoel van ruimte. Een open trap komt goed tot zijn recht in de woonkamer, waar hij een echte blikvanger kan zijn.

Als je merkt dat je open trap wel een opknapbeurt kan gebruiken kun je hem een likje verf geven, maar het mooiste is om je trap volledig te laten renoveren. Dit is vaak al in een dag gedaan en maakt je trap mooier en veiliger. De traprenovatie prijzen zijn afhankelijk van je trap en welke materialen je wilt gebruiken, maar een blitse nieuwe trap is de kosten al snel meer dan waard.

De voor- en nadelen van een open trap

Door een open trap kun je heen kijken. Dat geeft een sterk gevoel van ruimte en zorgt dat de trap minder massief aandoet. Hij laat licht door, wat zorgt voor meer daglicht in huis. Ook is een open trap doorgaans voordeliger dan een dichte trap, omdat je minder materialen gebruikt.

Een nadeel van een open trap is dat er door het ontbreken van de stootborden ook veel stof en vuil naar beneden kan dwarrelen. Dit zorgt ervoor dat je de vloer onder je trap misschien wat vaker zult moeten stofzuigen. Bij een dichte trap blijft dit stof op de traptreden zelf liggen. Ook kan het zijn dat je op een open trap sneller een misstap maakt omdat je voet door kan schieten.

Hoe werkt een open trap renoveren?

Bij de renovatie van een open trap worden er nieuwe overzettreden over de traptreden heen gemonteerd. Je kunt vaak kiezen voor een enkelzijdige of een volledige renovatie. Bij de eerste variant wordt iedere trede van een nieuwe overzettrede voorzien en wordt de achterzijde afgewerkt met een hoeklat. Dit geeft een mooi resultaat. De onderzijde van de trede blijft zoals hij is.

Bij een volledige renovatie wordt ook de onderkant van de trap meegenomen. Hier worden decorplaten opgezet waardoor ze er netjes afgewerkt uitzien. Ook de achterzijde wordt voorzien van een U-kap.

Toch liever een dichte trap

Misschien heb je een open trap, maar zou je deze liever dichtmaken. Ook dat kan tijdens een traprenovatie gedaan worden. Bij het dichtmaken van een open trap worden er stootborden tussen de treden verplaatst. Die zorgen dat er geen licht of lucht meer door de trap kan stromen. Het lichte karakter van een open trap wordt zo vervangen door de robuuste uitstraling van een dichte. Zo’n dichte trap biedt ook mogelijkheden voor het plaatsen van een trapkast voor extra berging.
Overweeg je een renovatie? Neem dan altijd contact op met een specialist. Een expert op het gebied van traprenovaties kan bij het renoveren van jouw trap bij elke stap met je meedenken. Hij kan je adviseren over de juiste materialen en kan je trap nog veiliger en mooier maken.

Geef een reactie