InterieurTipsWonen

Het verschil tussen houten en kunststof kozijnen

verschil houten en kunststof kozijnen

Bij het bouwen van een huis of misschien wel tijdens een verbouwing, komt er een punt wanneer gekozen moet worden welk soort kozijnen je gaat plaatsen. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn tussen houten en kunststof kozijnen. Daarnaast geven we een aantal tips over het plaatsen en bestellen van kozijnen.

Kwaliteit

Wanneer je nieuwe kozijnen aanschaft, is kwaliteit vaak een belangrijke factor. Houten kozijnen hebben over het algemeen een erg goede kwaliteit. Het nadeel van houten kozijnen is, dat er na verloop van tijd houtrot kan ontstaan. Alleen bij goed onderhoud kunnen houten kozijnen net zo lang meegaan als kunststof kozijnen: tot wel 75 jaar. Het onderhoud en de mogelijkheid tot houtrot is alleen wel een van de redenen dat consumenten steeds vaker kiezen voor kunststof kozijnen. De kunststof kozijnen die tegenwoordig verkocht worden, zijn net zo stevig als houten kozijnen. Een ander voordeel van kunststof kozijnen is, dat ze in verschillende kleuren geleverd kunnen worden. Hiermee bespaar je een hoop schilderwerk.

Goed onderhoud

Je wilt natuurlijk het liefst dat de kozijnen er zo lang mogelijk goed uit blijven zien. Door goed onderhoud blijven de kozijnen langer van goede kwaliteit en blijven ze langer netjes. Houten kozijnen dienen om de paar jaar te worden geschilderd voor het beste resultaat. Dit voorkomt ook dat de ‘oude verf’ eraf gaat bladderen. Wanneer verf gaat bladderen ziet dit er niet mooi uit en het verhoogt de kans op houtrot aanzienlijk. Kunststof kozijnen zijn een stuk gemakkelijker te onderhouden. Het enige wat moet gebeuren is het kozijn schoon houden.

Oog voor het milieu

Veel mensen zijn geïnteresseerd in milieuvriendelijkheid. Dit onderwerp is ook van belang bij kozijnen. Verantwoord geproduceerd hout voor houten kozijnen wordt namelijk steeds schaarser. Het is dus steeds lastiger om milieuvriendelijke houten kozijnen te vinden. Er zijn verschillende instanties die keurmerken in het leven hebben geroepen, zoals het FSC en KOMO keurmerk, om hier aandacht aan besteden. Bij kunststof kozijnen is schaarste geen probleem, daarnaast zijn kunststof kozijnen zelfs te recyclen.

Uitstraling

Houten kozijnen hebben van zichzelf een natuurlijke uitstraling. Daarentegen hebben kunststof kozijnen, vaak een veel strakkere uitstraling. Tegenwoordig zijn kunststof kozijnen ook met houtnerf structuur verkrijgbaar. Dit komt dicht in de buurt, maar het geeft niet de authentieke uitstraling die hout wel heeft.

De beste keuze

Bij de keuze van kozijnen is het aanbod enorm. Houten kozijnen zijn vaak een stuk goedkoper in aanschaf dan kunststof kozijnen, terwijl kunststof kozijnen zich, op gebied van onderhoud en bijkomende kosten, zichzelf misschien wel terugverdienen. De uitstraling van de kozijnen heeft veel effect op de uitstraling van het huis. Kijk daarom ook welk materiaal het best in het volledige plaatje past. Daarnaast zou je aandacht kunnen besteden aan de milieuvriendelijkheid, een beter milieu begint namelijk bij jezelf! Benieuwd naar de kosten voor jouw situatie? Kijk dan eens bij Toelevering Online. Zij hebben een gemakkelijke configurator waar je snel kan berekenen hoeveel jouw kozijn(en) moeten kosten. Veel succes in het maken van jouw keuze!

Geef een reactie