KeukenTipsVerbouwen

Vijf handige tips voor het reinigen van je lichtkoepel

Belang van een schone lichtkoepel

Als je een lichtkoepel op jouw platte dak gemonteerd hebt, is het belangrijk om deze eens in de zoveel tijd goed schoon te maken. Anders verliest de lichtkoepel immers zijn functie, namelijk veel licht doorlaten. en vuile lichtkoepel laat, zo blijkt uit onderzoek vijf tot wel zeven procent minder licht door. Dat is natuurlijk zonde, maar ook eenvoudig op te lossen door de lichtkoepel periodiek goed te reinigen.
Maar hoe kun je een lichtkoepel op een slimme manier schoonmaken? Met welke schoonmaakmiddel kun je dit het beste doen? En hoe vaak heeft een lichtkoepel een doekje en sopje nodig om goed doorschijnend te blijven? De onderstaande vijf tips geven een antwoord op deze en nog enkele andere vragen over het slim schoonhouden van een lichtkoepel.

vrijstaand lightkoepel

1. Maak gebruik van zachte zeep

Of je nu een bolkoepel of piramidekoepel als lichtkoepel hebt, in beide gevallen kun je het plexiglas van een lichtkoepel schoonmaken met een sopje. Maar daarbij gebruik van zachte zeep. Het zeepproduct dient zo neutraal mogelijk te zijn. Na afloop van het in poetsen van glas en omranding spoel je het zeep weg met veel water.

2. De schoonmaakmiddelen mogen niet schuren

Schuurmiddelen gebruiken om de lichtkoepel te reinigen is een absolute afrader, omdat er dan krassen en beschadigen op de lichtkoepel (kunnen) ontstaan. Gebruik dus een simpel doekje voor het schoonmaken en een schoonmaakmiddel zonder schurende bestanddelen.

3. Vermijd agressieve stoffen en bijtende middelen

Het is belangrijk om je te realiseren dat lichtkoepels voor een groot deel uit kunststoffen, zoals acryl, bestaan. Om deze reden moet je tijdens het schoonmaken extra goed opletten. Agressieve, bijtende stoffen dienen te allen tijde voorkomen te worden. Denk hierbij aan siliconen, maar ook uiteenlopende soorten lijmen, spray om insecten te weren of verdunnende schoonmaakmiddelen. Deze tip lijkt overbodig, maar er zijn mensen die bijvoorbeeld de lichtkoepel willen verlossen van rondvliegende insecten – dat is immers ook schoonmaken – en vervolgens de koepel volspuiten met schadelijke insectenspray of andere bijtende middelen.

4. Maak minimaal twee keer per jaar de lichtkoepel schoon

De lichtkoepel moet op periodieke basis gereinigd worden om goed te blijven. Maak de lichtkoepel minimaal eens per jaar, maar liever jaarlijks tweemaal, grondig schoon. Zo garandeer je jezelf van een lichtkoepel die veel licht doorlaat en optimaal zijn werk doet.

5. Schakel eventueel een schoonmaakbedrijf in

Als je ondanks bovengenoemde tips geen vertrouwen hebt in het zelf schoonmaken van de lichtkoepel, dan kun je altijd nog periodiek – een of tweemaal per jaar – een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf inschakelen. Dan weet je in elk geval zeker dat de koepel goed schoongemaakt wordt en deze optimaal licht doorlaat.

 

Geef een reactie