Wonen

Hoe wordt multiplex gemaakt?

Hoe wordt multiplex gemaakt

De naam multiplex geeft al wat aan over de opbouw van dit plaatmateriaal. Multiplex platen bestaan uit meerdere (multi) fineren. Deze worden ook wel fineerlagen genoemd. Van multiplex is bekend dat het een van de sterkere plaatmaterialen is. Dat heeft alles te maken met de wijze waarop de lagen met elkaar verlijmd zijn. Wil je weten hoe dit precies zit? Lees dan zeker ook het vervolg van deze blog!

 

Hoe is multiplex opgebouwd?

Voor het vervaardigen van multiplex wordt hout van grote boomstammen geschild met een dun mesje. Om het juiste vochtgehalte te bereiken, wordt het hout onder zeer hoge druk én temperatuur gedroogd. Vervolgens worden deze lagen haaks op elkaar verlijmd, waardoor een enorm stabiele plaat ontstaat. Ook vermindert hierdoor het kromtrekken.

 

Uit hoeveel fineerlagen bestaat multiplex?

Een multiplex plaat is altijd opgebouwd uit een oneven aantal lagen. Dit betekent dat de buitenste fineren in dezelfde richting lopen. Multiplex bestaat dus altijd uit 3, 5, 7, 9 of 11 fineerlagen. Zou je multiplex uit een even aantal fineerlagen laten bestaan, dan zou de plaat kromtrekken.

 

Kan multiplex alsnog kromtrekken?

Hoewel de kans op kromtrekken door de haakse verlijming klein is, kan multiplex in sommige gevallen nog wel wat buigen. Geen enkel fineerblad is immers hetzelfde, waardoor spanningen niet altijd volledig kunnen worden opgeheven. Ook kan verhitting of nat worden van multiplex kromtrekking veroorzaken. Hoe dikker de plaat, hoe kleiner de kans dat deze kromtrekt.

 

Voor de aanschaf van multiplex moet je bij Sleiderink zijn!

Multiplex wordt voor vele toepassingen gebruikt en is in diverse materiaalsoorten en afmetingen leverbaar. Daarom is er voor bijna iedere situatie wel een geschikt product te vinden. Ben je van plan om multiplex aan te schaffen, kijk dan eens op de website van Sleiderink Bouwmaterialen. Daar vind je diverse soorten multiplex. Ook kun je daar terecht voor het inwinnen van advies!

Geef een reactie