TipsTuin

Zwembad aanleggen: wat heb je nodig?

Zwembad aanleggen wat heb je nodig

Nu de zomer is aangebroken is het tijd om de knoop door te hakken. Je hebt daarom besloten een zwembad aan te laten leggen in je tuin. Zo hoef je nooit meer op zoek naar dat laatste vrije plekje op het drukke strand! Maar wat heb je allemaal nodig voor het zwembad van je dromen in je eigen tuin?

In dit artikel vertellen we jou wat er allemaal nodig is en waar je rekening mee moet houden, wanneer je een zwembad laat aanleggen in je tuin. Nog even en je dobbert op een luchtbed in je eigen tuin.

Een zwembadbouwer

Nog niet zo heel lang geleden was een zwembad in de tuin een luxe die maar voor weinig mensen was weggelegd. Tegenwoordig zie je dat een zwembad in de tuin steeds meer voorkomt. Wil je een zwembad laten aanleggen, dan is het absolute noodzaak om een goede, gerenomeerde zwembadbouwer aan te nemen. Waarom? Een zwembad in de tuin is een flinke onderneming. Of je nu een inbouw- of opbouwzwembad wilt, het aanzicht van je tuin zal drastisch veranderen. Alles moet daarbij netjes en accuraat afgewerkt worden en het laatste wat je wilt is lekkage.

Professionele zwembadbouwers hebben de kennis en ervaring die nodig is om er voor te zorgen dat jij, na de aanleg van het zwembad, zorgeloos kunt zwemmen. Kies daarom een zwembadbouwer met volledige service, van productie tot aanleg.

Ruimte

Een tweede belangrijke factor is voldoende ruimte in je tuin. Hoewel je tegenwoordig bij de meeste zwembadbouwers op maat kunt bestellen, zal het zwembad een aanzienlijk deel van je tuin in beslag nemen. Naast de afmetingen van het zwembad, is het ook belangrijk rekening te houden met de aansluitende ruimte om het bad heen. Een terras met siertegels rondom het zwembad is geen overbodige luxe, als je een modderpoel rond het zwembad wilt voorkomen.

Wellicht wil je ook ruimte maken waar je strandbedden kunt neerzetten, zodat je ontspannen van je cocktails kunt genieten. Kortom, bedenk van te voren goed hoe groot je zwembad moet worden en hoeveel ruimte je om het zwembad heen wilt voor het ultieme subtropische gevoel!

Een tuinontwerper

Zoals gezegd heeft je toekomstige zwembad invloed op het aanzicht van je tuin. Nog los van de zuivere blauwe gloed die het zwembad afgeeft in de schittering van de zon, zorgt het zwembad ook voor een plat, steriel oppervlak in je tuin. In combinatie met de tegels van het omliggende terras, moet je er rekening mee houden dat er een andere dynamiek ontstaat in je tuin. Helemaal wanneer je eerder gras of planten op die plek had.

Het is daarom raadzaam om na te denken over het inschakelen van een tuinontwerper vóórdat je het zwembad aan laat leggen. Door van tevoren een ontwerp te maken, weet je precies hoe het er uit komt te zien. Dit kan teleurstellingen achteraf voorkomen. Helemaal omdat de aanleg van een zwembad net iets anders is dan het aanschaffen van een nieuwe bloembak.

Filter en verwarming

Als het ontwerp eenmaal gereed is kan de aanleg écht van start gaan. Als je een goede zwembadbouwer in de arm neemt, zorgt hij dat je maar kort last hebt van de bouwwerkzaamheden en snel kunt genieten van je nieuwe zwembad. Is dat dan alles? Nee.

Een zwembad vergt onderhoud, zoals je misschien wel had verwacht. Gelukkig is dit niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Wanneer je gebruik maakt van de juiste apparatuur, is het onderhoud een fluitje van een cent.

Bij apparatuur moet je onder andere denken aan een filter en een goede zwembadverwarming. Deze twee apparaten dienen naast de onderhoudsfunctie nog een doel: ze zorgen dat jij comfortabel kunt genieten van je zwembad. Het filter zorgt er namelijk voor dat je water schoon en helder blijft, terwijl de verwarming het water op de temperatuur houdt die jij prettig vindt.

Een schoonmaakrobot

Het derde essentiële apparaat, is een zwembadrobot. Zie deze robot als een onder water stofzuiger. De zwembadrobot doet zijn werk zelfstandig en hoef je alleen maar in het water te plaatsen. Door middel van ronddraaiende borstels in combinatie met een zuigende werking, verzameld de robot alle bladeren, algen en andere vormen van vuil. En het mooie aan de robot is dat je hem het werk kan laten doen terwijl je zelf geen gebruik maakt van het zwembad. In enkele uren is dan het hele zwembad weer schoon en klaar voor gebruik, wanneer jij weer toe bent aan je volgende duik!

Afdekking

Een ander zeer belangrijk onderdeel van een zwembad in de tuin is een afdekking. Een goede zwembadafdekking zorgt er op de eerste plaats voor dat vuil niet in het zwembad terecht komt, maar zorgt ook voor het isoleren van de watertemperatuur.

Kun je ook zonder een afdekking? Dat kan, maar realiseer je dan dat je zwembadrobot dan overuren zal draaien en dat je energierekening oploopt.

Besluit je om de bovenstaande redenen een zwembadafdekking te nemen, dan heb je keuze uit een overkapping of een oprolbare afdekking. Welke je kiest hangt af van je voorkeuren. Zo kan je met slecht weer bijvoorbeeld gebruik blijven maken van je zwembad wanneer je een overkapping kiest. Aan de andere kant heeft een afdekking als voordeel dat je het uitzicht over je tuin blijft behouden.

Last but nog least: zwemoutfit

Wanneer je eenmaal hebt besloten om een zwembad in de tuin te nemen, is belangrijk geduld te hebben. Je ziet jezelf al helemaal liggen op een luchtbed in het water, maar het juist en volledig aanleggen van zo’n droomzwembad kost even tijd…

Maar als alles geplaatst, geïnstalleerd en aangelegd is, is het moment aangebroken waarop je nog maar één ding nodig hebt: een geschikte zwemoutfit. Vanaf dan is het genieten geblazen!

Geef een reactie