TipsVerbouwenWonen

Geld lenen voor een verbouwing: waar moet je op letten?  

lening

Je bent van plan om je woning op korte termijn te verbouwen. De keuken en de badkamer zijn nu echt aan vervanging toe en ook het plaatsen van een dakkapel of een lichtkoepel is geen overbodige luxe. Tijdens een zorgvuldige inspectie bleek er ook veel te schorten aan de isolatie van je woning. Na het uitrekenen van alle bijkomende kosten, werd het al gauw duidelijk dat jullie begroting hier niet op berekend was. Met de handen in het haar probeer je vervolgens alle dubbeltjes om te draaien en stel je enkele (broodnodige) verbouwingen uit. Natuurlijk is er ook een andere oplossing: steeds meer mensen sluiten een lening voor verbouwing af. Hier is dan ook helemaal niks mis mee. Met het verbouwen van je woning, verhoog je de waarde en het wooncomfort van je huis. Uiteindelijk betaalt de verbouwing zichzelf dan ook weer terug. Tot die tijd geniet je van extra financiële ruimte. Maar waar moet je op letten bij het afsluiten van een lening voor verbouwing?  

Welke lening sluit ik af?  

 Over het algemeen kiezen mensen uit twee soorten leningen als ze gaan verbouwen: de persoonlijke lening of het afsluiten van een tweede hypotheek.  

Het afsluiten van een tweede hypotheek is tegenwoordig niet zo makkelijk meer als het vroeger was. Na de crisis in 2008 is het een stuk moeilijker geworden om aan een hypotheek te komen, laat staan dat de banken je de mogelijkheid bieden om een extra hypotheek af te sluiten. In sommige situaties is dit echter wel het geval. Bijvoorbeeld als je meer bent gaan verdienen dan toen je het huis kocht of als je de eerste hypotheek al voor een groot gedeelte hebt afbetaald. Het afsluiten van een tweede hypotheek lijkt dikwijls de goedkoopste optie, maar hoeft dat zeker niet te zijn. Kopen of verbouwen? Dat is wat veel mensen zich afvragen. Ben je misschien goedkoper uit als je ‘gewoon’ een nieuwe woning koopt of is het verbouwen van je huidige woning nog steeds rendabel? Wij raden aan om altijd meerdere leningen te vergelijken, alvorens je een definitieve beslissing maakt.  

 In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een persoonlijke lening. Deze lening kan voor meerdere toepassingen ingezet worden. Er zijn bovendien ook geen kosten verbonden aan het afsluiten van deze lening. Ook bij persoonlijke leningen is het verstandig om te vergelijken. Zo worden er tegenwoordig steeds meer persoonlijke leningen met langere looptijd op de markt gebracht. Dit is een zeer verstandige keuze, aangezien de waarde van het huis, na de verbouwing, niet meer zal dalen.  

verbouwen dakkapel

Maak een begroting  

 Voordat je besluit te lenen, is het eerst belangrijk om inzicht te krijgen in de uitgaven. Laat een duidelijke offerte opstellen door de aannemer en laat hierbij geen ruimte voor speling, maar vraag om een duidelijk plan. Laat vervolgens alles zwart-op-wit zetten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ook is het belangrijk om onvoorziene uitgaven in je begroting mee te nemen. Er moet altijd nog wel een keer extra geshopt worden tijdens een verbouwing en deze kosten kunnen tamelijk hoog oplopen. Zijn alle kosten berekend? Tel daar dan nog een extra 5 tot 10% bij op, zo zijn alle onvoorziene uitgaven gedekt.  

Geld lenen kost geld, dat is nu eenmaal de realiteit. Als je geld gaat lenen voor een verbouwing, is de kans groot dat je deze kosten er dubbel en dwars uithaalt. Wil je toch een stuk goedkoper uit zijn? Kijk dan of het mogelijk is om geld te lenen bij familieleden. Deze vragen vaak een lagere (of geen) rente, waardoor je op langer termijn goedkoper uit bent. Bedenk wel dat de familiebanden erg vreemd kunnen worden als geld uitgewisseld wordt.

Geef een reactie