TipsWonen

Nieuwe inspiratie voor je woning? Zo creëer je dat perfect bij je past

Een eigen huis is eigenlijk nooit af. Er is altijd nog wel iets dat je graag anders zou willen. Een zwevend toilet in combinatie met die natuurstenen tegels. Dat romantische bad op pootjes, twee wasbakken en een echte regendouche. Een dakkapel voor de babykamer of energiebesparende zonnepanelen op het dak. Maar wat je ook voor ogen hebt, een verbouwing kost altijd geld. Aan de andere kant vermeerdert het de waarde van je huis als je het goed doet. Als je een spaarpot hebt kun je de verbouwing natuurlijk (gedeeltelijk) zelf betalen. Maar ook als je geen spaargeld hebt is een verbouwing niet onmogelijk. In dat geval kun je kiezen voor een persoonlijke lening, verhoging van je hypotheek of tweede hypotheek. We hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Verbouwing betalen

Zoals gezegd kun je een verbouwing betalen met spaargeld, een lening, verhoging van je huidige hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek. Zoals bij elke hypotheek moet je bij het verhogen of bij een tweede hypotheek wel een bepaald inkomen hebben om de hogere maandlasten te kunnen dragen. De hypotheekverstrekker eist ook dat de totale hypotheek na de verbouwing binnen de marktwaarde van je woning blijft.

Tweede hypotheek

Om een tweede hypotheek aan te kunnen vragen moet er een taxatierapport opgemaakt worden door een erkende taxateur. In dit rapport staat de huidige waarde van de woning omschreven en een taxatie van de waarde die de woning vertegenwoordigd na de verbouwing. De hypotheekverstrekker verwacht dat je de verbouwing volgens de verbouwplannen uitvoert. Doorgaans wordt de tweede hypotheek bij je huidige geldverstrekker ondergebracht. Als je dat niet wil, zal je de volledige hypotheek bij een andere bank onder moeten brengen. Of dat een goed idee is, is afhankelijk van de voorwaarden en maandlasten. Ga samen met je hypotheekverstrekker je hypotheek berekenen voor je een handtekening zet.Tweede hypotheek

Energie besparen = geld besparen

Om energiebesparende verbouwingen aan je huis te stimuleren is het mogelijk om tot 106% van de marktwaarde van je huis te lenen. Het is dan wel de bedoeling dat je die extra 6% helemaal uitgeeft aan het besparen van energie. Denk hierbij aan een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, Hr-ketel, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Sommige hypotheekverstrekkers verlagen zelfs de rente als je woning energiezuinig is. Deze verlaging van de rente geldt ook als je huis energiezuiniger is na de verbouwing.

LET OP!

De subsidies voor warmtepompen en isolerende maatregelen veranderen per 1 januari 2021. Dit heeft gevolgen voor mensen met een koophuis die hun woning duurzamer willen maken. Vraag uw hypotheekadviseur hoe het zit!

Geef een reactie